Doğumda nefes egzersizleri ve ıkınma teknikleri, doğumun daha sağlıklı ve konforlu geçmesi açısından büyük önem taşıyor. Şiddetli sancılarla ilaçsız daha kolay başa çıkmayı da kolaylaştıran bu nefes alıştırmalarının bilinmesi, daha rahat ve huzurlu bir doğum sürecine katkıda bulunuyor.
Özel Aktıp Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum branşı hekimlerinden Surgeon M.D. Dilara ÖZAYDIN TAŞTAN, doğumda nefes egzersizlerinin önemine değindi. Bu egzersizlerin nasıl yapılacağını ve anne adaylarının nelere dikkat etmesi gerektirdiğini aktararak, önemli tavsiyelerde bulundu.
Rahat Bir Doğum için Doğru Nefes Tekniklerinin Önemi Nedir?
Nefes tekniği, belirli bir derinlikte ve sayıda soluk alıp verme olarak ifade tanımlanır. Bazı kadınlar yalnız göğüs solunumu yapmayı tercih ederken, bazıları diyaframını kullanarak derin solunum yapar. Önemli olan sizi rahatlatıp gevşetecek şekilde soluk alıp vermenizdir. Solunum hızınız sizi nefes nefese bırakacak gibi olmayıp, sizi yatıştıracak şekilde olmalıdır. Ağrı, endişe, korku ve rahatsızlık olduğunda, öğrendiğiniz bu solunum teknikleri size yardım edecektir.
Buna göre, doğum için nefes egzersizleri çalışmanın bazı faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Ağrı gelince anne daha rahat davranır. Nefes alıp verme ağrıya karşı otomatik yanıt şeklini alır.
2. Kontrollü olmayı sağlar.
3. Anneyi belli bir ritimde sakinleştirir.
4. Daha fazla oksijen, buna bağlı olarak da anne ve bebek için daha çok enerji ve daha yüksek dayanıklılık sağlar.
Doğumda Nefes Alıp Verme ve Ikınma Nasıl Olmalı?
Ikınma tekniğinde nefesi karın solunumu olacak şekilde, burundan almanız önem taşır. Bu hem bebeğe daha bol oksijen sağlar, hem doğumu kolaylaştırır. Göğüs solunumu yapmamaya özen göstermelisiniz.
Doğumun ilk evresinde sancılar belli aralıklarla gelir ve aralarda 3-5 ya da 10 dakika sancısız dönemler olur. Sancısız dönemlerde yavaş ve normal nefes alıp dinlenmeli, göğüs solunumu yapmalısınız. Doğumun birinci aşamasında karın solunumu yapmanıza gerek yoktur. Sancı başladığı anda bir defa derin solunum yapmalı ve sancı kesilene dek, normal miktarda soluk alıp vermeye devam etmelisiniz. Bu, burundan alıp ağızdan verecek şekilde olmalıdır.
Sancı bitince bir kere daha derin solunum yapın ve tekniğe son verin. Ardından dinlenme evresinde gevşeyin, güzel şeyler düşünerek (örneğin bebeğinizin doğumdan sonraki hallerini hayal ederek) rahatlayın. Her sancı geldiğinde nefesleri belirttiğimiz şekilde tekrarlayın.
İkinci evrede yani rahim ağzı tam (yaklaşık 9-10 cm) açıldıktan sonra karın solunumu yapmaya başlanmalıdır. Sancı geldiği anda az evvel anlattığımız gibi derin bir karın solunumu yapmak suretiyle nefesinizi tutun, size tarif edildiği şekilde ıkınarak bebeğinizi ileri doğru itmeye çalışın. Ikınma işlemini önce derin bir nefes alıp, sonra ağzınızdan çok yavaş biçimde vererek yapabilirsiniz. Önemli olan bu esnada karnınızı şişirip beklemekten kaçınmanız ve gücü doğum yoluna doğru itecek şekilde yönlendirmenizdir. Bu ıkınmaları ağrı geçene kadar tekrarlamalısınız.
Ayrıca doğru ıkınmanın doğuma katkısı büyüktür. Doğumun ikinci evresinde bebeğin aşağıya inmesi , doğum kanalından çıkarak doğması için anne adayının ıkınmalarla destek olması son derece önemlidir. Ikınma eylemi, sancı geldiği zaman yapılır. Ara dönemlerde yani sancıların durduğu zamanlarda ıkınma yapılmaz, normal nefes alıp verilmesi gerekir. Her sancıda annenin tekrar ıkınması istenir.
Sancı geldiğinde kişi, burnundan nefes alıp derin bir karın solunumu yapmalıdır. Ikınma uzun ve kuvvetli olmalıdır. Bebeği aşağı doğru kuvvetlice itmeniz gerekecektir.
Bu ıkınma boyunca nefesinizi tutmak yerine ağzınızdan yavaşça vererek de ıkınabilirsiniz. Bu sırada nefes vermenin çok yavaş olmasına dikkat etmelisiniz ki ıkınma uzun sürebilsin. Nefesinizi tamamen verdiğinizde ıkınmanız biter ve sancı hâlâ geçmemiş ise, yeniden karnınızı şişirecek şekilde burundan nefes almanız ve ıkınmanız gerekir. Ağrı geçince normal nefes alarak dinlenmeli, ağrı gelince aynı şekilde ıkınmalısınız.
• Hemen Öğrenin: Bebek Olan Odada Neden Canlı Çiçek Bulundurulmaz?
Normal Doğumda Nefes Egzersizleri Ne İşe Yarar?
Normal doğum ânında ıkınırken, güçlü karın kaslarına ve güçlü bir nefese ihtiyacınız olacaktır. Doğum eylemi sırasında rahim kasılmaları belli aralıklarla gelir ve bu esnada bebeğinize giden kan akımı nispeten azalır. Sözünü ettiğimiz durum fizyolojik, yani normal bir olaydır.
Siz bu etapta derin bir nefes aldığınız zaman kanınıza normaldekinden daha fazla oksijen geçer ve bu ilâve oksijen, kasılmalar olurken bebeğinizin oksijensiz kalmasını engeller.
Ayrıca doğru nefes alıp vermenin diğer bir önemini de şöyle açıklayabiliriz: Doğum gerçekleşirken duyacağınız muhtemel ağrıyı, zihinsel olarak daha çok doğru nefes alıp vermeye odaklanmış olduğunuz için daha hafif algılarsınız.
Yani doğum için nefes egzersizleri doğal bir kas gevşetici ve ağrı kesici görevi görür. Doğal ağrı dindirme yöntemleri içerisinde en çok işe yarayan tekniklerden biridir. Nefes almaya odaklanmak, dikkatinizi ağrıdan başka yöne çekecek ve kaslarınızı gevşetecektir. Böylece ağrıyı daha da arttıran gerilim en aza inmiş olacaktır.
Normal doğumda nefes egzersizleri pek çok doğuma hazırlık kursunda öğretilir. Ayrıca nefes egzersizlerini en iyi öğrenebileceğiniz bir başka yer de gebelik bilgilendirme merkezleri ve hamile yogası sınıflarıdır.
Nefes egzersizlerini her gün kendi kendinize uygulayarak, bunları zihninize değil bedeninize öğretmeniz ve doğum sırasında artık düşünmeden yapabiliyor olmanız gerekir.
Yani vücudunuzun nefes ile gevşemeyi ve rahatlamayı doğal bir süreç hâline getirmesi gereklidir. Nefesinizin farkında olmanız, teknikleri çalışmanız ve süreç boyunca düzenli uygulayarak bedeninize benimsetmeniz önemlidir. Böylelikle doğum sırasında en çok ihtiyacınız olacak gevşeme refleksi bedeninizin doğal bir işlevi gibi kendiliğinden gelecektir. Ne kadar çok pratik yaparsanız kasılmalar başladığında teknikleri o denli doğal ve düşünmeden kullanırsınız.
• İlginizi Çekebilir: Hamilelik Ne Zaman Belli Olur?
Normal Doğum için Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Hamilelik boyunca uygulayabileceğiniz normal doğum egzersizleri alıştırmalarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
1- Karından Nefes Alma:
Bu egzersiz hem karın kaslarınızın gevşemesine yardım eder, hem de kasılı kasların rahim bölgesi üzerine gereksiz baskı yapmasını engeller. Şöyle ki;
• Yere uzanın, ardından ellerinizi karnınızın üstüne yerleştirin.
• Derin bir nefes alıp karnınızın şişmesini sağlayın. Sonra içinizden 5'e kadar sayın, bu süre zarfında bulunduğunuz pozisyonu koruyun.
• Nefesi ağzınızdan verin, bu işlemi 4-5 defa tekrarlayın.
2- Gevşeme:
• Yere uzanıp dizlerinizi bükün.
• Vücudunuzdaki tüm kasları bilinçli şekilde teker teker gevşetmeye çalışın. Denedikçe, bunun ne kadar zor olduğunu göreceksiniz.
• Tüm kaslarınızı gevşettiğinizi düşündüğünüzde dahi tekrar yaptığınız bir kontrolde bazı kaslarınızın hâlâ kasılı vaziyette olduğunu görebilirsiniz.
• Tümüyle gevşemiş olmaya gayret edin.
Doğumda nefes egzersizleri nasıl yapılır? Ne işe yarar? Açıkladık. Detaylı bilgi ve uygulamalı eğitim için Gebe Bilgilendirme Merkezi bölümümüze başvurabilirsiniz.
Yayın tarihi: 20.Ocak.2024
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."