Bebek olan odada neden canlı çiçek bulundurulmaz? Bebekler için zararlı çiekler ve bitkiler nelerdir?
Bebek odasına hangi çiçek konur? Çiçek olan odada bebek uyur mu? Bebek odasında canlı çiçek zararlı mı? Bebek odasına kaktüs konur mu? Bebeklere zararlı bitkiler nelerdir? Bebek odasında çiçek bulundurmak uygun mu?
Özel Aktıp Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hekimlerinden Uzm. Dr. Ahmet Yılmaz Çeltik yenidoğan sağlığını yakından ilgilendiren bu soruları cevapladı. Bebek odasında canlı bitki ve evcil hayvan bulundurulmaması gerektiğini ifade ederek; bu durumun ortamdaki hava kalitesini olumsuz etkileyebileceğini, özellikle bebeklerin en hassas olduğu yenidoğan döneminde istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini dile getirdi.
Bebek Odasında Neden Canlı Çiçek Bulundurulmaz?
Malum olduğu üzere bebeğin odasının; bebeği rahat ettirecek, sağlıklı bir şekilde vakit geçirmesine ve uyumasına imkân tanıyacak şekilde özel olarak tasarlanması gerekir. Bebek konforu ve güvenliği düşünülerek oluşturulan bu alanda, küçük dahi olsa herhangi bir risk veya tehlike oluşturabilecek unsurlara yer verilmemesi çok önemlidir. Canlı çiçekler de bunlardan biridir.
Zira canlı çiçekler bebekler için zararlı etkilere sahiptir ve bunun nedenleri şöyle sıralanabilir:
1. Bazıları zehirli olabilir. Yaprakları, meyveleri ya da çiçekleri toksik etki gösteren çiçekler bebek odalarında bulundurulmamalıdır. Bebek bunları ağzına attığı takdirde zehirlenme riskiyle karşı karşıya kalacaktır.
2. Öte yandan; bebek odasında neden canlı çiçek bulundurulmaz? Sorusunun bir diğer cevabı, bir kısım bitkinin alerjen özellik taşımasıdır. Alerjik reaksiyonlara yol açabilecek çiçekler; bünyesi alerjiye yatkın bebeklerde kaşıntı, şişlik, cilt tahrişi, döküntü, solunum problemi gibi durumlara sebebiyet verebilir.
3. Aynı zamanda canlı çiçeklerin boğulma tehlikesi oluşturma ihtimâli de mevcuttur. Bebeklerin boğazına takıldığı takdirde solunum yollarını tıkayabilecek bu çiçeklerin onların odalarından uzak tutulması gerekir.
Bebek Odasına Canlı Çiçek Konur mu?
Uzmanlar; bebek odalarında canlı çiçek bulundurmanın doğru olmadığını, muhtemel sağlık ve güvenlik risklerine karşı bundan kaçınılması gerektiğini belirtmektedir. Fakat canlı çiçek yerine; plastik, seramik gibi malzemelerden üretilmiş yapay çiçekler tercih edilerek ortamda hoş bir görünüm yakalanabilir. Ayrıca çocuk doktorunun onayı doğrultusunda hava temizleyici bitkilerden de yararlanabilirsiniz. Ancak bunları bebeğinizin erişemeyeceği bir noktada konumlandırmalı ve geceleyin odadan çıkarmalısınız.
Bebek Odasında Canlı Çiçek Zararlı mı?
Canlı çiçekler bebek sağlığı ve güvenliği için birtakım riskler taşır. Bu nedenle bebeklere zarar vermeleri yüksek bir olasılıktır ve onların yattığı yere canlı çiçek konulması tavsiye edilmez. Çünkü bu çiçeklerin; karbondioksit salgılayarak odadaki oksijen oranını azaltması, nefes almayı zorlaştırması, alerji, zehirlenme ve benzeri durumlara neden olması mümkündür.
Bebek Odasında Çiçek Bulundurmak Zararlı mı?
Bitkilerin çoğu -karanlıkta güneş ışığından beslenemediği için- geceleri karbondioksit salgılar. Bu nedenle yatak ve bebek odasında canlı bitki bulundurmak önerilen bir durum değildir. Zira odada karbondioksit miktarının çok fazla artması, ''hiperkapni'' adı verilen bir tablonun ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir.
Bu ise kanda bulunan karbondioksit konsantrasyonunun yükselmesi demektir. Vücudun daha fazla oksijene ulaşmak için daha kısa, hızlı ve düzensiz nefes almasına yol açar. Nefes alma değişikliği ise uyku kalitesini bozar.
Bebekler için Zararlı Çiçekler ve Bitkiler Nelerdir?
Özellikle aşağıdaki bitkiler -toksik etkisi nedeniyle- bebeklerden mutlaka uzak tutulmalıdır:
1. Nergis,
2. Sarmaşık,
3. Kauçuk türü bitkiler,
4. Begonya,
5. Difenbahya (Ağlayan çiçek),
6. Egzotik bitkiler,
7. Zakkum.
Bebek Odasına Hangi Çiçekler Konur?
Bebek odasında çiçek bulundurulması tercih ve tavsiye edilmemeksizin;
• Yoğun veya keskin bir kokusu olmayan,
• Mantar veya küf oluşturma, toz sporlarını üzerine çekme gibi özellikleri bulunmayan,
• Aşırı sulama gerektirmeyen, bakımı zor olmayan,
• Alerji, nezle veya astımı tetiklemeyecek,
• Polen yayma riski taşımayan,
• Yaprak, meyve yahut çiçeklerinin toksik etki göstermeyeceği, zehirlenmeye yol açmayacağı iyi bilinen bitkiler, hekim önerilerini dikkate almak ve bebeklerin ulaşamayacağı bir noktaya yerleştirmek şartıyla kullanılabilir.
Bu noktada en güvenli yol, bebek odaları için yapay çiçekleri seçmek olacaktır. Bunların görünümü gerçeğine yakın olmasına rağmen kokusuz oldukları, yaprak dökmedikleri, su ve toprak gibi ihtiyaçları bulunmadığı için kullanımı son derece pratik ve konforludur.
Bebek odasına canlı çiçek koyacak olan ebeveynlerin yukarıdaki kriterlere uygun bir seçim yapmaya ek olarak; ortamı düzenli havalandırmayı, bebeğin yatağını ve eşyalarını temiz tutmayı da ihmâl etmemesi gerekir.
Siz de; bebek odasında canlı çiçek bulundurulur mu? diye merak ediyor ve daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız, uzman hekimlerimize başvurabilirsiniz. Böylece bebeğinizin odasını dekore ederken onun sağlığını korumak için nelere dikkat edeceğinizi öğrenerek, ona daha konforlu ve güvenli bir ortam hazırlayabilirsiniz.
Yayın tarihi: 06.Ocak.2024
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."