Emzirme dönemi akraba desteği nasıl olmalıdır? Emziren anneye nasıl destek olunur? Emzirme dönemi neden önemlidir? Emzirme dönemi akraba desteği son derece önemli olup, hele ki annenin ilk doğumu ise ona yapılacak manevi yardımın önemi daha da fazladır. Annenin doğumdan sonraki sürece kolaylıkla adapte olması, yakınlarının da katkısıyla zorlukların üstesinden rahatça gelmesi ve lohusa depresyonunun engellenmesi, doğru akraba desteği ile mümkündür.
Özel Aktıp Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları branşı hekimlerinden Uzm. Dr. Ahmet Yılmaz ÇELTİK, emzirme döneminde akraba desteğinin nasıl olması gerektiğine ilişkin bilgi verdi. Bu süreçte eşe ve annenin diğer yakınlarına düşen görevleri sıralayarak, psikolojik desteğin emzirme sürecine katkılarından bahsetti.
Emzirme Döneminde Akraba Desteği
Doğum sonrasında kadınlar lohusa depresyonu riskiyle karşı karşıyadır. Bu durumda olan annelerin birçoğunda emzirmeyi erken bırakma veya aşırı stres nedeniyle sütün az gelmesi veya kesilmesi gibi çeşitli sorunlar gözlemlenir.
Eşinden veya ailesinden yeteri kadar destek göremeyen kadınlar, emzirmeye yönelik motivasyonunu yitirebilir. Bu noktada öncelikle babanın tutumu son derece mühimdir.
Özellikle de kadın ilk defa emzirecek ise, doğumun ardından bu beceriyi kazanabilmesi ve sürece uyum sağlaması için desteğe ihtiyacı vardır. Bu dönemde kadının eşi tarafından cesaretlendirilmesi ona özgüven verecek, ‘en iyisini yapabilirim!’ düşüncesini aşılayacaktır. Böylece annenin bebeğini sağlıklı ve huzurlu bir şekilde, isteyerek emzirmesi mümkün olacak, bu da anne ve bebek arasındaki bağın güçlenmesinde büyük rol oynayacaktır.
Diğer taraftan doğum sonrası anneye yapılacak ufak yardımlar, fiziksel problemlerle başa çıkmasını da kolaylaştırır. Örneğin; meme ucu ağrısı veya çatlağı, memenin aşırı dolması (angorjman) gibi sorunlar, emzirme döneminde oldukça yaygındır. Eşin ve diğer yakınların emzirme sonrasında görülen sıkıntılarla ilgili bilgi sahibi olması, bu konuda neler yapabileceğini bilmesi, annenin bunları daha çabuk atlatmasına fazlasıyla katkı sağlayacaktır.
• Önerilen İçerik: Emziren Anne Antibiyotik Kullandıktan Kaç Saat Sonra Emzirebilir?
Emzirme Döneminde Akraba Desteği Nasıl Olmalı?
Yeni doğum yapmış bir anneye destek olmak isteyen yakınlarının şunlara dikkat etmesi gereklidir:
1. Daha fazla susayacağı için, emzirirken yanında bir bardak su bulundurmasını sağlayın. Ayrıca emzirme sırasında anneye biraz süt veya atıştırmalık sunmak, sırtını desteklemek, kitap okumak, masaj yapmak gibi şeyler de ona iyi hissettirecektir.
2. Hem süt üretiminin artması, hem sağlığını koruması için onu dengeli, yeterli beslenmeye teşvik edin.
3. İlk günlerde evin çok kalabalık olmamasına özen gösterin ve ziyaretçilerle mümkün mertebe siz ilgilenin. Bu süreçte annenin yorulmaması için ona yardımcı olun. Gereksiz aramaları veya ziyaretleri sınırlayın.
4. Ona iltifat edin. Çok iyi bir iş çıkardığını söyleyerek veya benzeri övgülerle motivasyonunun artmasına katkıda bulunun.
5. Annenin kendine zaman ayırabilmesi için gerektiğinde bebekle siz ilgilenin.
6. Ev işlerinde ve bebek bakımında onu destekleyerek yükünü azaltın. Özellikle; bebeğin gazını çıkararak, altını değiştirerek, yürüyüşe çıkararak, banyo yaptırarak anneye yardımcı olabilirsiniz.
7. Gece beslenmesi esnasında da anneye yardım edin. Geceleri ikide bir uykusunu bölüp emzirmek zorunda kalan anneden, bu süreci daha iyi atlatması noktasında desteğinizi esirgemeyin.
8. Doğum sonrasında erkeklere de yasal izin hakkı tanınmakta olup; eşler kendilerine verilen bu izni kullanarak, bebeğine ve eşine daha çok vakit ayırabilir. Bu, emzirme döneminde akraba desteği için kaçırılmaması gereken bir fırsattır.
9. Emzirme, anneye fazlaca efor sarf ettiren ve günün sonunda kendisini yorgun düşmüş hissetmesine yol açabilecek bir eylemdir. Bu nedenle bebeğin babası ve anneye yakın diğer kişiler, emzirme dönemindeki kadının enerjisini ve motivasyonunu yüksek tutmaya çalışmalıdır. Erkek, eşine şefkatini ve sevgisini her fırsatta hissettirmeli, birlikte bir şeyler yapmayı ihmâl etmemelidir.
Emziren Anneye Nasıl Destek Olunur?
1. Anneye güven telkin edin. Zorlandığında, yorulduğunda motive edici şeyler söyleyin ve ‘yanındayım!’ mesajı verin. Başarabileceğine inancınızın tam olduğunu söyleyerek onun gücüne güç katın.
2. En çok hangi konularda yardıma ihtiyaç duyduğunu sorun ve ona göre davranın.
3. Emzireceği zaman ona rahat edeceği bir ortam hazaırlayın. Hem fiziksel, hem duygusal olarak bebeğiyle kuvvetli bir bağ kurması için konforunu yüksek tutmaya gayret edin.
4. Gerekiyorsa profesyonel destek almasına yardımcı olun. Örneğin, hastanelerin doğum servisi hizmetleri arasında bulunan emzirme eğitiminden yararlanması için önayak olun. Emzirme danışmanlarından veya emzirme destek gruplarından faydalanmasını sağlayın.
5. Onu dinleyin ve kalıplaşmış yanıtlar vermeyin. Başınızdan savmak istiyormuş gibi klasik sözlerle geçiştirmek yerine; empati yaparak, çözüm odaklı bir şekilde yaklaşın ve onu önemsediğinizi, yaşadığı sorunu kendinize dert edindiğinizi ve üstesinden beraber gelebileceğinizi hissettirin.
6. Ayrıca ona, bazen toplum içinde de emzirmesi gerekebileceğini ve bu durumun normal olduğunu anlatın. Böylece anne bunu kabul edecek, emzirmenin kendisi için doğal bir hak olduğunu ve sizin de bu hakkı en iyi şekilde savunmaya hazır olduğunuzu anlayarak sizinle
7. Anneyi eleştirmekten, yargılamaktan, kusur bulmaktan, -deyim yerindeyse- çok bilmiş tavırlardan kaçının. Karşılaştırma yapmak, ‘benim zamanımda böyle değildi’ gibi şeyler söylemek, kendi emzirme deneyiminizi veya internetten öğrendiğiniz bir bilgiyi dayatmaya çalışmak, ona bilgisiz veya tecrübesiz olduğunu îmâ edecek söylemler ve davranışlar hiç hoş olmayacaktır.
Unutmayın ki çocuk; sizin değil, onun çocuğudur ve bebeğinin neye ihtiyacı olduğunu en iyi bilecek kişi, annesidir. Öte yandan her annenin de, her bebeğin de fizyolojisi farklıdır. Bebek büyütmenin standart bir formülü yoktur. O nedenle anneye destek olmak isteyen kişilerin bakışlarına, ağzından çıkanlara ve davranışlarına dikkat etmesi, kaş yapayım derken göz çıkarmaktan uzak durması lâzımdır.
Emzirme, doğal bir eylemdir. Fakat alışma sürecinde birtakım problemler yaşanabilir, bu son derece olağandır. Emzirme döneminde akraba desteği, annenin sorunlarla mücadele etmesi ve yalnızlık çekmemesi bakımından çok önemlidir.
Küçük bir yardımın ve duygusal desteğin büyük bir fark meydana getirebileceği unutulmamalı; bu süreçte annenin bedensel ve ruhsal sağlığını desteklemek adına, çevresindeki herkes elinden geleni yapmaya çalışmalıdır.
Yayın tarihi: 23.Ocak.2024
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."