Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Adet Bittikten Sonra Kasık Ağrısı Neden Olur?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Adet Bittikten Sonra Kasık Ağrısı Neden Olur?

Adet Bittikten Sonra Kasık Ağrısı Neden Olur?

Adet bittikten sonra kasık ağrısı neden olur? Adetten sonra kasık ağrısı neden olur? Kasık ağrısı hamilelik belirtisi mi? ve benzeri çeşitli sorular pek çok kadının kafasını karıştırıyor. Adet sonrası kasık ağrısı oluşumunda yumurtlama (ovulasyon) ve benzeri doğal faktörler veya çeşitli rahatsızlıklar karşımıza çıkabiliyor.

Özel Aktıp Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum branşı hekimlerinden Op. Dr. Dilara ÖZAYDIN TAŞTAN, adet sonrasında görülen kasık ağrısının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Adet Sonrası Kasık Ağrısı Neden Olur?

Göbek deliğinin altında bulunan bölgeye ‘kasık’ adı verilir. Bu alt karın bölgesi; rahim, idrar torbası, bağırsaklar ve yumurtalıklara ev sahipliği yapar.
Burada gerçekleşen ağrıya ‘pelvik ağrı’ denir. Kasık ağrısı gebelik veya menstrüal döngünün fizyolojik bir sonucu olarak ortaya çıkabileceği gibi; kitle, enfeksiyon, anatomik ve yapısal problemler gibi değişik faktörlerden de kaynaklanabilir.
Regl başlamasına yakın ve adetliyken kasık ağrısı hissetmek normal olduğu gibi, adet döneminin ardından da zaman zaman kasık ağrısı yaşamak doğal kabul edilir. Bu durumun temel sebebi yumurtlama döngüsünün başlamasıdır.
Kasık bölgesinin sağ, sol veya her iki tarafında ağrı, dolgunluk hissi, yumurtlama belirtileri arasındadır.
Fakat ağrı ile beraber adet dışı kanama da mevcutsa bu, jinekolojik bir sorun olduğuna delâlet ediyor olabilir. Örneğin, en sık karşılaşılan yumurtalık kisti belirtileri içerisinde kasık ağrıları ön plana çıkar.
Şiddetli ve ânî bir şekilde başlayan kasık ağrısı ‘akut’ olarak tanımlanır. Uzun süreli ve aralıklı kasık ağrıları ise kronik adını alır.
Bunun yanı sıra adet sonrası kasık ağrısı nedenleri kimi zaman bazen hormonal faktörlerle ilişkilidir. Örneğin; progesteron veya östrojen hormonlarındaki dengesizlikler, tiroid hormon seviyesinin anormal olması sonucunda regl dışı kasık ağrıları yaşayabilirsiniz.

Adetten Sonra Kasık Ağrısı Hamilelik Belirtisi mi?

Döllenmenin gerçekleşmesi rahim bölgesinde kramplara ve kasık ağrısına yol açabilir. Bu ağrılar genelde adet sancılarına benzetilir.
Bazen buna implantasyon kanaması da eşlik eder. Söz konusu kanama, bebeğin rahim duvarına tutunduğu sırada gerçekleşir ve birkaç gün hafif hafif devam eder.
Diğer taraftan; adet sonrası kasık ağrısı eğer hamilelikten kaynaklanıyorsa bu durum ile birlikte; bel ağrıları, göğüslerde hassasiyet, karnın alt kısmında şişkinlik, uykuya eğilim gibi belirtiler de gözlemlenir. Saydığımız şikâyetler hamileliğin erken dönem belirtileridir ve gebeliğin ilk birkaç haftasında kendini gösterir. Fakat hangi belirtinin ne zaman ortaya çıkacağı ve ne şiddette olacağı kişiden kişiye değişir.
Kasık ağrıları çoğunlukla hamileliğin 4. İle 5. Haftaları arasında meydana gelen semptomlardan biridir. Bu durumun hafif düzeyde, kısa süreli ve geçici olması gayet olağandır. Fakat tam tersi kasık ağrıları; erken doğum, düşük, idrar yolu enfeksiyonu gibi problemleri akla getirir.
Özellikle ağrı ile birlikte vajinal kanama varsa bu, riskli kabul edildiğinden dolayı jinekoloji uzmanının değerlendirmesine ihtiyaç vardır.

Adet Sonrası Kasık Ağrısı Tehlikeli mi?

Ağrının süreklilik arz etmesi, şiddetli olması ciddiye almanız gereken bir durumdur. Öte yandan ağrıya şu belirtilerin eşlik etmesi önemli bir sorun olduğunu gösterebilir:
1. Ateş,
2. Halsizlik,
3. Bulantı ve kusma,
4. Kötü kokulu, beyaz dışı herhangi bir renkte akıntı,
5. Lekelenmeler,
6. Cinsel ilişki esnasında ağrı,
7. Ara dönem kanamaları.

Adetten Sonra Kanama ve Kasık Ağrısı Neden Olur?

Regl dönemi bitmesine rağmen devam eden kanama ve kasık ağrısı genellikle jinekolojik problemlere bağlıdır. Bu doğrultuda, adetten sonra kasık ağrısı nedenleri şunlardan biri olabilir:
1. Miyomlar,
2. Rahim ve over (yumurtalık) enfeksiyonları,
3. Kist oluşumu; kistlerin büyümesi, yırtılması,
4. Rahim ağzı enfeksiyonu (servisit),
5. Servikal erozyon (Rahim ağzındaki yaralar),
6. Polipler,
7. Yumurtalık ve tüplerdeki apseler,
8. Hidrosalpenks (tüplerde sıvı birikmesi) ve enfeksiyon,
9. Dış gebelik – ektopik gebelik,
10. Pelvik organ prolapsusu,
11. Over torsiyonu (Yumurtalığın kendi çevresinde dönmesi),
12. Düşük yapmak,
13. Kürtaj operasyonunun ardından rahimde parça kalması,
14. Endometriozis, endometrioma, çikolata kisti,
15. Üreme sistemi kanserleri,
16. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (Gonore ya da klamidya gibi).

Adet Dışı Kasık Ağrısı Neden olur? Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri:

Menstrüasyon döneminde normalden daha uzun süren veya şiddetli ağrılar, yoğun adet kanaması çoğunlukla jinekolojik bir rahatsızlığa işaret eder. Adet dışında görülen; sık aralıklarla tekrarlayıcı nitelikte, keskin, aşırı veya geçmeyen ağrılar da çeşitli kadın hastalıklarının habercisidir.
Siz de bu tür özelliklere sahip ağrılar yaşıyor ve adet dışı kasık ağrısı neden olur? Diye merak ediyorsanız, vakit kaybetmeden jinekoloji uzmanlarımıza başvurmanızı öneririz.
Bununla birlikte genel bilgi edinmeniz açısından, kadınlarda kasık ağrısı sebepleri şöyle sıralanabilir:
1. Kabızlık,
2. İrritabl bağırsak sendromu,
3. Karın zarı ile ilgili problemler,
4. Kasık fıtığı,
5. İnterstisyel sistit,
6. Karın bölgesinden yapılan ameliyatlar,
7. Böbrek taşları,
8. Apandisit,
9. İdrar yollarında enfeksiyon,
10. Aktif mesane,
11. Bel fıtığı,
12. Zorlayıcı aktiviteler (Ağır kaldırmak, uzun süre ayakta durmak, aşırı efor sarf etmeyi gerektiren egzersizler yapmak vs. kasık bölgesindeki; tendon, bağ veya kaslara zarar verebilir.),
13. Depresyon ve stres gibi bazı psikolojik rahatsızlıklar (Bunlar; halsizlik, yorgunluk gibi fiziksel şikâyetlere yol açabileceği gibi, kasıklar dâhil vücudun pek çok bölgesinde ağrılara da sebebiyet verebilir.),
14. Yakın zamanda normal yolla veya sezaryen yöntemiyle erken doğum yapmış olmak.

Adet Sonrası Kasık Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Hekimlerimiz, adet sonrası kasık ağrısı nedenini tespit etmek için detaylı jinekolojik muayene ve çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemlerinden faydalanır. Bu etapta başvurulan bazı tanı yöntemlerini şöyle listeleyebiliriz:
1. Kan testi – tam kan sayımı,
2. Hamilelik testi,
3. Endometriyum (Histeroskopik muayen),
4. Hormon ve tiroid testleri,
5. Batın ultrasonu,
6. MRG,
7. Salin-infüzyon sonografisi (Pelvik ultrason),
8. Endometrium biyopsisi,
9. BT taraması,
10. Kolonoskopi,
11. Laparoskopik cerrahi vb.

Adetten Sonra Kasık Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir? Adet Sonrası Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?

Tedavi, altta yatan nedene göre planlanır. Eğer hormonlarla ilgili bir sorun varsa hormon düzenleyici ilaçlardan veya iğnelerden faydalanılır. Kist oluşumları için doğum kontrol hapları ve benzeri ilaçlara başvurulurken; İbuprofen vb. steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar, antibiyotikler, progestin gibi seçenekler de tedaviye dâhil edilebilir.
Bunun dışında adet sonrası kanama ve ağrı yaşayan hastalara kanamayı durduracak ve yumurtlamayı önleyecek tedavi alternatifleri de sunulabilir. Gonadotropin salgılama özelliğine sahip hormon agonistleri bunlardan biridir.
Eğer rahatsızlık medikal tedavilerle giderilebilecek türden değilse, adet sonrası kasık ağrısı tedavisi cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilir.
Histeroskopi, myomektomi, histerektomi: , rahim arter embolizasyonu onlardan bazılarıdır.
Ayrıca lazer veya ısı gibi farklı tekniklerle uygulanan endometriyal ablasyon da, regl dışı kanama ve kasık ağrısının sebebi birtakım jinekolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir prosedürdür.
Siz de adetten sonra kasık ağrısı neden olur? Diye merak ediyorsanız, doğru tanı ve etkili tedavi için jinekoloji uzmanlarımızdan randevu almakta gecikmeyin!
 

Yayın tarihi: 17.Ağustos.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur