Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

El ayak ağız hastalığı nedir? El ayak ağız hastalığı neden olur? El ayak ağız hastalığı belirtileri nelerdir? El ayak ağız hastalığı tedavisi nasıl yapılır? El ayak ağız hastalığına ne iyi gelir? El ayak ağız hastalığı bulaşma süresi nedir? El ayak ağız hastalığı, genellikle 10 yaş altındaki çocuklarda görülen, bulaşıcı ve viral bir hastalıktır. Bu hastalık, coxsackievirus A16 ve enterovirüs 71 adlı iki virüsün neden olduğu enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Hastalık, ağızda veya ağız çevresinde yaralar, ellerde, ayaklarda, bacaklarda veya kalçalarda döküntü ve kabarcıklar şeklinde belirtiler gösterir. Hastalık, genellikle yaz ve sonbahar aylarında salgın halinde yayılır.

Özel Aktıp Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Yılmaz Çeltik bu ve benzeri soruları detaylı olarak cevapladı. ‘Bilhassa okul dönemi, her gün havasız ve kalabalık ortamlarda eğitim gören çocuklar bu hastalıkla karşılaşma riski altında.’ Diyen Gülden AK, bu rahatsızlığın engellenmesi konusunda hem ebeveynlere hem okul yetkililerine önemli görevler düştüğünü belirtti.

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

‘El ayak hastalığı’ diye de bilinen bu rahatsızlık; yaygın olarak küçük çocuklarda gözlemlenen, hafif ancak bulaşıcı viral enfeksiyon türüdür. El-ayaklarda döküntüler, ağız yaraları ile karakterizedir. Bulaşma süresi yaklaşık bir haftadır. Bu sürenin ardından hastalığın bulaşıcılığı tamamen kaybolmaz fakat giderek azalır.

• Önerilen İçerik: Yaygın Görülen Çocuk Hastalıkları

El Ayak Ağız Hastalığı Neden Olur?

‘Enterovirüs 71’ ve ‘Koksaki virüs A16’ olarak isimlendirilen iki zararlı mikroorganizma, el ayak ağız hastalığının temel nedenidir. Rahatsızlık, bu virüslerin temas yoluyla bulaşması sonucunda ortaya çıkar. Örneğin; hastalığa yakalanmış birinin hapşırması, öksürmesi virüslü salgıların havaya saçılmasına yol açar. Bunun sonucu o salgılar çeşitli nesnelerin üzerine yapışır. Onlara dokunanlar da hastalık etkenine böylece maruz kalmış olur.
Özetlemek gerekirse; el ayak ağız hastalığı nedenleri arasında, ayrıca şunlardan söz edebiliriz:
1. Solunum damlacıkları,
2. Dışkı,
3. Tükürük,
4. Burun salgıları.

El Ayak Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Evet; bu rahatsızlık bulaşıcı özelliğe sahiptir, diğer insanlara kolaylıkla bulaşır. Kızarıklık ortaya çıkmadan önceki dönemde bulaşma riski daha yüksektir. Çocuk hiçbir semptom göstermiyor olmasına rağmen hastalığı başkalarına yayabilir.
Bulaşma olasılığını azaltmak için elleri sık sık su ve sabunla yıkamak oldukça önemlidir. Ayrıca hapşırma veya öksürme gibi durumlarda ağzı ve burnu mendille kapatmak, daha sonra bu mendilleri cepte veya açıkta bekletmeyip hemen çöpe atmak gerekir. Diğer taraftan; çatal-bıçak-kaşık, bardak, havlu gibi eşyalar kimseyle ortak kullanılmamalıdır. Ayrıca el ayak ağız hastalığına yakalanan çocuğu iyileşmeden kreşe veya okula göndermekten mutlaka uzak durulmalıdır.

• İlginizi Çekebilir: Okul Çağında Beslenme

El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Başlangıç aşamasında genellikle bir belirti gözlemlenmez fakat hastalığın ilerleyen günlerinde şu belirtilerle karşılaşılır:
1. Yanakların iç kısmı, diş etleri ve dil üzerinde kabarcık tarzı lezyonlar, kızarıklıklar,
2. Boğaz ağrısı,
3. Ateş,
4. Huzursuzluk,
5. Avuç içlerinde, ayak tabanlarında döküntü,
6. Burun akıntısı,
7. Yutma zorluğu,
8. İştah kaybı.

Kuluçka dönemi 3-6 gün arası devam eder. Hastalığın ilk belirtileri genellikle kızarıklık ve yüksek ateştir. Kızarıklık çoğu zaman el ve ayaklarda olmasına rağmen, kimi zaman kalçada da meydana gelebilir.

• Hemen Öğrenin: Kekemelik Genetik mi?

El Ayak Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuğun öyküsünü dinleyen pediatri hekimi önce detaylı bir fiziki muayene gerçekleştirir. Gerekiyorsa emin olmak için; şart olmamakla birlikte,  kan ve dışkı örnekleri, ayrıca boğaz sürüntüsü alınabilir.

• Tavsiye İçerik: Çocuğun Gece Öksürüğü Ne Keser?

El Ayak Ağız Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın tedavisinde özel bir uygulama olmayıp; belirtiler genellikle 7-10 gün sonra, kendi kendine düzelir. Fakat ağız yaralarının hafifletilmesi için Topikal bir oral anestezik reçete edilmesi mümkündür.

Bunun yanı sıra genel şikâyetleri gidermek için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlardan da yardım alınabilir.
Bu dönemdeki çocuğun bol bol sıvı tüketmesini sağlamak, probiyotik ve lif bakımından zengin gıdalarla beslenmesini sağlamak oldukça mühimdir. Aynı zamanda çocuğun daha hızlı toparlanması için iyice istirahat etmesi şarttır.

Eğer 4 yaş veya üzerindeyse -hekimin de onayını alarak- adaçayı, ıhlamur gibi rahatlatıcı bitki çaylarından da faydalanılması iyi gelebilir. Fakat çocuğa aşırı sıcak yiyecek ve içecekler verilmemeli, iyileşene dek hep yumuşak gıdalarla beslenmelidir. Özellikle; soda ve benzeri asitli şeyler, portakal ve limon gibi asidik gıdalar ağrılı kabarcıkları daha da şiddetlendirebilir. O nedenle bunlardan kaçınması gereklidir.
Siz de çocuğunuzun el ayak ağız hastalığı yaşadığından şüpheleniyorsanız, rahatsızlığın erken tanısı ve modern yöntemlerle zamanında, etkin tedavisi için Bartın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktorları kadromuzdaki uzmanlardan birine randevu alabilirsiniz.

Yayın tarihi: 06.Ocak.2024

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur