Rahim büyümesi nedir? Rahim büyümesi neden olur? Sorusunun cevabı, normal olan ve olmayan boyutta ele alınıyor. Gebelikte rahim büyümesi ve regl döneminde rahim duvarının kalınlaşması olağan ve gerekli bir durum iken, bunun dışındaki rahim büyüme ve genişlemesi ciddi bir jinekolojik sorun olarak değerlendiriliyor.
Rahim duvarı kalınlaşması diye de adlandırılan bu durum, tedavi edilmediğinde kadın üreme organlarına zarar verebiliyor.
Özel Aktıp Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum branşı hekimlerinden Op. Dr. Dilara ÖZAYDIN TAŞTAN, rahim büyümesine ilişkin merak edilenleri açıkladı.
Rahim Büyümesi Nedir?
Uterus, normalde bir portakal kadar büyüklüğe sahiptir. Leğen kemiğinin derinliklerinde, karın alt kısmında yer alır.
Çeşitli faktörlere bağlı olarak rahim dokusunun kalınlık, hacim ve boyutunda artış olmasına ‘rahim büyümesi’ denir.
Adet Döneminde Rahim Büyümesi Nedir? Adetliyken Rahim Büyür mü?
Menstrüasyon döneminde yaşanan değişimlerden biri, rahim iç duvarının kalınlaşmasıdır. Bu, hipofiz bezinin salgıladığı FSH ve LH hormonlarından kaynaklanır.
Söz konusu hormonlar, dolaşım sistemi aracılığıyla yumurtalıkları uyarır. Yumurtalıkların içerisinde bulunduğu kesecikler yani yumurtalık folikülleri bu sayede olgunlaşıp çatlar.
İşte bu süreç boyunca östrojen hormonu salınımından Folikül sorumludur. Östrojenin kan düzeyinde artış göstermesine bağlı olarak, rahim duvarında kalınlaşma olur. Her ay tekrarlanan bu fizyolojik süreç, kadın vücudunun olası gebelik için hazırlanmasını sağlar.
Döllenme olmazsa östrojen salınımı azalır ve onun yerini artmış progesteron hormonu alır. Progesteronun etkisiyle de rahim içi duvarının dokusu pul pul dökülmeye başlar. Bunlar da bir miktar kan ile vajinal yoldan dışarı atılır. Böylece adet döngüsü gerçekleşir.
Hamilelikte Rahim Büyümesi Nedir? Gebelikte Rahim Büyümesi Ne Zaman Olur?
Rahim büyümesi nedir? Rahim büyümesi neden olur? Rahmin gebelik esnasında geçirdiği değişimi, bir balonun yavaş yavaş şişirilmesine benzetebiliriz. Bu değişim, hamileliğin evrelerine göre şöyle gerçekleşir:
• İlk Trimester:
Hamileliğin birinci 3 aylık döneminde rahim dokusundaki farklılaşma hissedilmez.
12 haftalık gebelikte rahim, ortalama bir greyfurt büyüklüğündedir ve artık, leğen kemiğinden dışarı doğru çıkmaya başlamıştır. Fakat henüz leğen kemiğinin üst kısmı ile aynı seviyededir.
Eğer kadın ikiz ya da çoğul gebeliğe sahip ise, rahmi daha kısa sürede büyüme eğilimi gösterecektir.
• İkinci Trimester:
Bebek 20 haftalık olduğunda ise rahim, göbek deliği hizasına kadar ulaşır. İkinci üç aylık dönem bittiği zaman ise hamilelikte rahim büyümesi ilerlemiş, yaklaşık 2 kilo ağırlığındaki bir papaya meyvesi veya kavun büyüklüğüne erişmiş olacaktır.
Böyle bir durumda rahim, leğen kemiğinin içerisine sığamaz ve o bölgeden taşmaya başlar. İşte bu; halk arasında ‘karnın çıkması’ diye tabir edilen görüntüye yol açar, rahmin dışarıdan fark edilecek şekilde belirginleşmesine sebebiyet verir.
Sözünü ettiğimiz periyodun sonunda rahim bölgesinin tepe kısmı, göğüslerin ve göbeğin arasında konumlanır. Ayrıca büyüyen rahim, diğer organlara baskı yapar ve onları çevresindeki bölgelere doğru iter. Bu ise organların yerlerinde bazı değişikliklere neden olur.
Kas ve bağ dokularında gerginlik meydana gelir. Bunun sonucunda ağrı, sızı ve rahatsızlık hissi gibi birtakım şikâyetlerle karşılaşılır. Fakat bunların hepsi normaldir ve her şey, doğumdan sonra eski hâline dönecektir.
• Üçüncü Trimester:
Bu dönem itibariyle ise rahim, ortalama bir karpuz büyüklüğüne ulaşır. Zira tüm karın içini dolduracak kadar büyümüştür.
Doğum zamanı geldiğinde kasık bölgesinden göğüs kafesinin altına uzanır. Anne doğuma hazırlanırken bebek leğen kemiğine doğru inmeye başlar. Yani doğum kanalına girer. Bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte giderek küçülmeye başlayan rahim, en sonunda hamilelikten önceki konumuna ve boyutuna geri döner. Bu süreç takriben 6 hafta boyu devam eder.
• Not: Hamilelikte boyut olarak rahim genişlemesi yaşanmasına rağmen, doğuma kadar rahim ağzında değişiklik olmaması gereklidir. Aksi takdirde; kanama, düşük veya erken doğum riski baş gösterir.
Rahim Büyümesi Neden Olur? Hamilelik Dışı Rahim Büyümesi Nedenleri
Rahim büyümesi neden olur? Rahim duvarı kalınlaşmasına sebep olabilen başlıca faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
1. Doğum Kontrol Hapları: Vücudunuza uygun hormon içeriği ve miktarına sahip olmayan doğum kontrol haplarını kullanmak, hormonlarınızın dengesini bozup rahim duvarında kalınlaşmaya yol açabilir.
2. Regl: Her âdet döneminden sonra rahim duvarı, östrojen hormonu nedeniyle bir miktar kalınlaşarak rahmin doğal olarak büyümesini sağlar. Yoğun veya sürekli ağrı meydana getirmediği müddetçe riskli olarak değerlendirilmez.
3. Endometriozis: Rahim içini döşeyen tabakaya endometrium denir. Bu tabakanın rahim dışında, farklı bir bölgede büyümesiyle endometriozis gelişir.
4. Rahim Kanseri: HPV virüsüyle bulaşan ve kadınlardaki en yaygın kanser türlerinin başında gelen rahim ağzı kanseri, vajinada meydana gelen siğiller ve buna benzer deri problemleriyle kendini gösterir. Söz konusu kanser türü, en tehlikeli rahim büyümesi nedenleri içerisinde gösterilir. Kanser rahim hücrelerinde kontrolsüz çoğalmaya neden olarak rahmin büyümesine yoll açtığı gibi, tedavi edilmeyen rahim büyümesi de kanser ile sonuçlanabilir.
5. Çeşitli Rahatsızlıklar: Östrojen ve Progesteron dengesini bozan hastalıklar, rahim büyümesi sebepleri içerisindedir. Örneğin; tiroid hastalıkları, yumurtalık tümörleri, polikistik over sendromu, obezite, diyabet, bazı safra kesesi ve karaciğer sorunları bunlardandır.
6. Pelvik Tıkanıklık Sendromu: Vajinada bulunan kan damarlarının, âdet kanamasını sağlamaya yetmeyecek kadar az sayıda olması durumudur. Rahim büyümesi ile ilişkili olabileceği düşünülen rahatsızlıklar arasındadır.
7. Rahim Fibroidi (Myomlar): Rahim iç duvarlarında ortaya çıkan, kist benzeri yapılardır. Genellikle 40 yaş üzerindeki kadınlarda gözlemlenir. Hamile kalmayı zorlaştırır; ağrı, kanama, kasılma gibi şikâyetlere ve rahmin genişlemesine sebep olduğu belirlenmiştir.
8. Diğer Nedenler: Rahim ameliyatı geçirmiş olmak, kürtaj, miyom alınması ve sezaryen de rahim büyümesi ve genişlemesi riskini artırabilen faktörler arasında sayılabilir.
9. Adenomyozis: rahmin kas tabakasında oluşan endometriyal dokunun myometriuma yani dış kas duvarlarına doğru büyümesiyle ortaya çıkar.
Rahim Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır? Rahim Genişlemesi Nasıl Tedavi Edilir?
Bunun için altta yatan nedene yönelik bir tedavi planlanır. Rahim duvarında kalınlaşmaya ve rahmin boyutunda normal dışı artışa yol açan hastalık her ne ise, öncelikle onun iyileştirilmesi gerekir.
Bu noktada hormon takviyelerine başvurulabilir. Ayrıca; enjeksiyon, krem, tablet gibi farklı formlardaki ilaçlardan da yararlanılabilir.
Öte yandan bazen cerrahi yöntemlere de ihtiyaç duyulabilir. Örneğin; kist veya beze varlığında, sorunlu yapının rahimden uzaklaştırılması için hastayı ameliyat etmek gerekecektir. Küretaj ve Dilatasyon uygulaması da rahim duvarı kalınlaşması için değerlendirilebilen tedavi seçenekleri arasındadır.
Hiçbir tedavi yönteminin işe yaramaması durumunda hekim, son çare olarak rahmin alınmasına karar verebilir. Bunun için uygulanan operasyona, ‘histerektomi’ denir.
Siz de rahim büyümesi belirtilerine sahipseniz, gerekli sağlık taramalarınızı yaptırmak için jinekoloji uzmanlarımızdan randevu almayı ihmâl etmeyin.
Yayın tarihi: 12.Ağustos.2023
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."