Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir?

Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir?

Vertigo (baş dönmesi) nedir? Vertigo neden olur? Vertigo belirtileri nelerdir? Vertigo nasıl tedavi edilir? Vertigo hastalığı nedir? Vertigoya ne iyi gelir? Vertigo nasıl geçer? Baş dönmesi nedir? Baş dönmesi neden olur? Yukarıdaki tüm sorular Kulak Burun Boğaz doktorları tarafından cevaplanıyor. Sersemlik hissi, denge kaybı, istemsiz sallanma ve benzeri durumlarla karakterize olan vertigo; günlük hayatta hemen herkesin karşılaştığı geçici baş dönmesinden farklılık gösteriyor, önemli bir tıbbî sorun olarak karşımıza çıkıyor. Hareket ederken -özellikle eğilip doğrulurken- gözlemlenen bu durum; bazen istirahat ederken, yürürken veya küçük hareketler sırasında da meydana gelebiliyor. Düşme riskini artıran ve bundan dolayı yaralanmalara sebebiyet verme ihtimâli bulunan vertigonun tedavisinde geç kalmamak gerekiyor.

Özel Aktıp Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları hekimlerinden Surgeon M.D. Serhat VAPURLUOĞLU, vertigo ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Vertigo Nedir?

Vertigo nedir? Klinik anlamda baş dönmesi, ‘vertigo’ olarak adlandırılır. Vertigo rahatsızlığından muzdarip bireyler; kendisini, bulunduğu ortamı ve etrafındakileri dönüyormuş gibi algılamaktan şikâyetçidir. Başlı başına bir hastalık olarak değerlendirilmeyen vertigo, çeşitli rahatsızlıkların semptomlarından biri olarak kabul edilir.

• Önerilen İçerik: Baş Ağrısı Nedir?

Vertigo Tipleri Nelerdir?

Vertigo tipleri nelerdir? Vertigoyu şu şekilde iki gruba ayırabiliriz:
• Santral Vertigo: Beyincik, beyin sapı veya beyinde oluşan sorunlardan kaynaklı vertigolar bu grupta yer alır.
• Periferik (Çevresel) Vertigo: Denge siniri ve iç kulak sorunlarının yol açtığı vertigolar bu başlık altında incelenir. Santral vertigoya göre yaygınlığı daha fazladır.

Vertigo Ne Kadar Sürer?

Vertigo ne kadar sürer? Bazı durumlarda vertigonun keskin ve akut ataklar hâlinde gerçekleştiğini görmek mümkündür. Kimi hastalarda vertigonun etkisi yalnız birkaç saniye boyunca devam edip hemen ortadan kaybolabildiği gibi, birkaç saat süren vertigo ataklarından da söz edilebilir.

• Not: KBB branşının ilgi alanına giren bir başka içeriğimize şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: Kulağa Su Kaçması Nasıl Geçer?

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo belirtileri nelerdir? Mide bulantısı, sersemlik hissi, baş dönmesi, denge bozukluğu, tüm bunlara bağlı korku ve endişe, başlıca vertigo belirtileri olarak sıralanabilir. Gerçi yukarıda da belirttiğimiz gibi vertigo ayrı bir hastalık olmadığından, tipik semptomları yoktur. Bu durum zaten, bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar.
Fakat arka plandaki sebebe göre vertigoya eşlik eden belirtiler de farklılık gösterir. Bu minvalde, vertigo (baş dönmesi) ile beraber yaşanabilecek bazı semptomları şöyle ifade edebiliriz:
1. Dengede durmakta güçlük, koordinasyon bozukluğu,
2. Kulak çınlaması,
3. Sersemleme,
4. Konuşmada zorluk,
5. Baş ağrısı,
6. Kulakta tıkanıklık veya dolgunluk hissi,
7. Geçici işitme kaybı,
8. Göz kararması, gözlerin kontrolsüz biçimde hareket etmesi (nystagmus), çift görme,
9. Bulantı, kusma,
10. Görmede bozukluk,
11. Güçsüzlük (Özellikle kol ve bacaklarda),
12. Kulakta basınç hissetmek,
13. Zihin bulanıklığı, nadiren bilinç kaybı,
14. Tansiyon düşmesi.

Vertigo Neden Olur?

Vertigo neden olur? Deniz veya araç tutması, vertigo oluşumuna yol açabilir. Aynı zamanda vertigonun hareketten bağımsız biçimde, kendi kendine oluşması ihtimâl dâhilindedir. Bazı vertigo türlerinde ani baş hareketleri atağı tetikleyebilir.
Şiddetli hapşırmalar ve buna benzer âni hareketler de vertigoyu tetikleyebilir. Ayrıca vertigonun altında ciddi bir hastalık yatıyor olma riski de mevcuttur.
Bu doğrultuda muhtemel vertigo sebepleri olarak şunları sıralayabiliriz:
1. Meniere hastalığı (İç kulakta sıvı birikiminden kaynaklanır. Vertigoya ek olarak işitme kaybı da görülebilir.),
2. İç kulakta bulunan kristallerin yerinden oynaması (Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo – BPPV),
3. Vestibüler sinirin iltihaplanması (Vestibüler Nörit),
4. Ataksi,
5. Akustik nörinom,
6. Kolesteatom (Orta kulak bölgesinde anormal deri varlığı),
7. Psikolojik sorunlar,
8. Kafa travması (Örneğin sert bir darbe almak),
9. Stres,
10. Zona hastalığı,
11. Sifiliz,
12. Perilenfatik fistül,
13. Hipoglisemi ya da hipo- hipertiroidi gibi metabolik hastalıklar,
14. Bazı ilaçların yan etkisi,
15. Otoskleroz (İç kulak kemiklerinin büyümesi),
16. Sakkül ve utrikül adı verilen iç kulak yapılarındaki bozukluklar,
17. Aşırı tuz, kahve ya da çay tüketimi (Bunlar, iç kulakta sıvı artışına yol açarak vertigoyu tetikleyici bir etki yapabilir.),
18. Multiple Skleroz (MS),
19. Migren,
20. Âni hareketler,
21. Soğuk algınlığı ve bazı enfeksiyonlar,
22. Denge siniri, yarım daire ve labirent isimli yapılarla ilgili problemler, labirentit hastalığı ve buna bağlı olarak vestibülokoklear sinirin bozulması,
23. Merkezi sinir sistemi sorunları (Örneğin; beyinde, beyincik veya beyin sapında tümör, inme, kanama vb.),

Vertigo Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Vertigo tanı yöntemleri nelerdir? Vertigo tipini ve nedenini tespit etmek için uygulanan testlerin başında ‘elektronistagmografi’ gelir. Bu, istemsiz göz hareketlerinin incelenmesine dayanan bir tetkiktir ve iç kulak hastalıklarına bğlı vertigo tanısı için çok önemlidir.
Bunun yanı sıra gerekli görüldüğü takdirde; MR çekimi, VNG, fukuda-unterberger, romberg, baş sallama testi, bilgisayarlı tomografi, psikolojik değerlendirme, ultrason, kan tahlili gibi yöntemlerden de faydalanılabilir.

• KBB kategorisindeki içeriklerimizden bir diğerini şu linke tıklayarak okuyabilirsiniz: Kulak Kiri (Buşon)

Vertigo Tedavi Yöntemleri Nelerdir? - Vertigo Nasıl Geçer?

Öncelikle şu bilinmelidir ki; vertigo tedavisi nasıl yapılır? sorusunun cevabı, bu durumun neyden kaynaklandığına ve hangi tipte olduğuna göre değişir.
Örneğin; iç kulak kristallerinin yer değiştirdiği saptanmış ise tedavi, bunları yeniden konumlandırmaya yönelik olacaktır. Enfeksiyon, soğuk algınlığı veya başka bir rahatsızlığa bağlı olarak gelişiyorsa, evvelâ bu hastalığın iyileştirilmesi gerekecektir. Bu noktada ise çeşitli ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri veya cerrahi operasyonlar gündeme gelebilir.
Bu kapsamda vertigo tedavisi için uygulanan yöntemler genel olarak şunlardır:
1. Seanslar hâlinde düzeltme manevraları (Barbekü, Semont, Epley vb.),
2. Kulak içerisine enjeksiyon,
3. Enfeksiyon veya Zona kaynaklı- vertigolarda antibiyotik ya da antiviral ilaç tedavisi,
4. Rehabilitasyon tedavileri vs.
Siz de; vertigo nedir? Vertigo nasıl geçer? Ve benzeri sorularınıza daha detaylı cevap almak, gerekli tetkik ve tedavilerinizi vaktinde yaptırmak için KBB uzmanlarımızdan randevu alabilirsiniz.

Yayın tarihi: 29.Kasım.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur