Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Emziren Anne Antibiyotik Kullandıktan Kaç Saat Sonra Emzirebilir?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Emziren Anne Antibiyotik Kullandıktan Kaç Saat Sonra Emzirebilir?

Emziren Anne Antibiyotik Kullandıktan Kaç Saat Sonra Emzirebilir?

Emziren anne antibiyotik kullandıktan kaç saat sonra emzirebilir? Emzirme döneminde antibiyotik kullanımı ekstra hassasiyet gerektiriyor. Normalde de bilinçsiz antibiyotik kullanımının pek çok zararı bulunmasına rağmen; ilaçlar süt miktarını ve kalitesini bozabileceği, ayrıca süte geçip beslenme yoluyla bebeğe ulaşacağı için, emziren annelerin antibiyotik kullanımı daha fazla dikkatli olmayı zorunlu kılıyor. Peki; emziren anne antibiyotik kullanabilir mi? Emzirme döneminde antibiyotik kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Özel Aktıp Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hekimlerinden Uzm. Dr. Gülden AK, pek çok anne için stres nedeni olan bu soruların cevabına açıklık getirdi. Laktasyon sürecinde ilaç ve özellikle antibiyotik kullanımına ilişkin önemli uyarılarda bulunan Dr. Gülden AK, bu sürece yönelik altın değerinde öneriler paylaştı.

Emziren Anne Antibiyotik Kullanabilir mi?

Bazı diş rahatsızlıkları, sinüs veya kulak enfeksiyonu, emzirme döneminde yaygın görülen mastitit problemi antibiyotik kullanmayı gerektirebilir. Antibiyotiğin emzirme döneminde güvenli olup olmadığı ve hangi antibiyotiği, hangi miktarda ve ne kadar süre ile kullanmak gerektiği kişiden kişiye değişir.
Çoğu durumda antibiyotiklerin hem bebek hem de anne için güvenli olduğu bilinir. Yenidoğanlarda ve özellikle erken doğan bebeklerde de antibiyotik kullanımına sıklıkla başvurulur.
Emzirme dönemindeyseniz ve doktor size antibiyotik reçete ettiyse, belirtilen doz ve tedavi süresine uyduğunuz takdirde bir problem yaşanmayacaktır.

Antibiyotik Anne Sütüne Geçer mi?

Evet, tüketilen besinler gibi antibiyotikler de anne sütüne kısmî olarak geçer. Fakat anne sütünde bulunan ilaç miktarı, kanda yer alan miktara göre daha düşüktür. O nedenle Avrupa Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi'ne göre ilaçların birçoğu bebekler üzerinde ciddi bir risk meydana getirmez.
Fakat bunun istisnaları da mevcuttur. Reçetesiz olarak satılan ve basit bir soğuk algınlığı veya grip için kullanılan ilaçlar dahi, hekim onayı olmadan emzirme döneminde alınmamalıdır.
İlaçların anne sütüne geçiş oranı, başlıca şu faktörlere göre değişiklik arz eder:
1. İonizasyon ve lipofilik özelliği,
2. Molekül ağırlığı,
3. Dozaj sıklığı,
4. Proteinlere bağlanması,
5. İlaç bileşiklerinin konsantrasyonu vb.
Antibiyotikler de bu faktörler paralelinde anne sütüne geçer. Bir antibiyotiğin molekül ağırlığı ne derece küçük ise ve proteinlere ne denli az bağlanıyorsa, anne sütüne geçişi o derece fazla olur. Ancak bu miktar genellikle çok düşük ve o nedenle zararsızdır.
Laktasyon döneminde alınan antibiyotiklerin, gebelik döneminde kullanılan antibiyotikler kadar büyük riskler oluşturmadığı bilinmelidir. Ayrıca bebeğin anatomik gelişimi büyük ölçüde tamamlandığından dolayı anne sütüne sirâyet eden antibiyotikler, teratojenik etki oluşturmaz.

Anne, Antibiyotik Kullandıktan Kaç Saat Sonra Emzirebilir?

Bu sorunun cevabı kullanılan antibiyotiğin türüne göre değişir. Örnek vermemiz gerekirse, sıklıkla kullanılan antibiyotik çeşitlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Sefaleksin ve benzeri sefalosporinler,
2. Ampisilin,
3. Amoksisilin,
4. Diğer penisilinler.

Bebeğinizin genel sağlık durumu, kilosu ve yaşı da hangi antibiyotiğin daha doğru olduğunu belirlemede önemli rol oynayacaktır. O nedenle emzirme döneminde antibiyotik kullanımı ile ilgili kesin bilgiyi doktorunuzdan öğrenmeli, ilacı aldıktan ne kadar süre sonra bebeğinize süt verebileceğinizi kendisine sormalısınız.
İlacın kullanım saati ile bebeğinizin beslenme seansı arasında mümkün mertebe uzun bir süre olmasına özen göstermelisiniz. Bunun için ilaç ve emzirme saatlerini ona göre ayarlamalısınız.

Emzirirken Antibiyotik Kullanmak Sakıncalı mı?

Doktor kontrolü dışında ise, emzirirken antibiyotik kullanımı tehlikeli olabilir. Hem faydalı hem de zararlı bakterileri öldürerek etki gösteren bu antibiyotiklerin gelişigüzel kullanılması; gerek anneyi, gerekse anne sütüyle beslenen bebeği çeşitli sağlık sorunlarına karşı risk altında bırakır.
Birkaçını şöyle sıralayabiliriz:
1. Bebeklerde huysuzluk ve mide bulantısı görülebilir.
2. Antibiyotikler nedeniyle yararlı bakteri sayısı azalacağı için Candida albicans kaynaklı mantar enfeksiyonuyla karşılaşılabilir. Bu mantarlar aşırı çoğalırsa; annede meme ucunun kızarması ve acıması gibi şikâyetler, bebekte pamukçuk sorunu baş gösterebilir.
3. İshal, koliğe benzer şikâyetler, karın ağrısı, uykuya eğilim, hareketlerin yavaşlaması, yine emzirme döneminde antibiyotik kullanımı sonucu bebeklerde ortaya çıkabilecek etkilerden bazılarıdır. Fakat bunlar çok önemli değildir ve hekiminiz zaten fayda/zarar karşılaştırması yaparak size nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini söyleyecektir.
4. Anormal nabız yüksekliği gibi kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon ise; emzirme dönemine özgü olmayan, fakat antibiyotiklerin yan etkileri arasında yaygın gözlemlenen şikâyetlerdendir.

Emzirirken Antibiyotik Kullanması Gerekenler Nelere Dikkat Etmeli?

Bu hususta doktorunuzun önerilerine uymanız ve size bildirilen yönergelerin dışına çıkmamanız oldukça mühimdir. Emzirme döneminde antibiyotik kullanımı gerekliyse şunları bilmenizde yarar vardır:
1. Doktorunuz antibiyotik kullanırken emzirmeye ara vermeniz gerektiğini söylediyse, sütünüzü sağmaktan vazgeçmeyin. Sütün kesilmemesi için düzenli olarak sağmaya devam edin.
Tabii ki bu süreçte bebeğinizi anne sütüne alternatif kaliteli mamalar ile beslemeye özen gösterin. Antibiyotik vücuttan tamamıyla atıldığında bebeğinizi emzirmeye yeniden başlayabilirsiniz.
2. Bebeğinizin dışkı rengi değiştiyse veya kolik benzeri semptomlarla karşılaştıysanız bu durum, antibiyotiğin bağırsak fonksiyonlarını etkilediğini gösterir. O takdirde -hekiminizin onayını alarak- bebeğinize probiyotik verebilir ve kendiniz de kullanmaya başlayabilirsiniz.
3. İki aydan küçük bebekler; böbrek ve karaciğerleri tam gelişmemiş olduğundan dolayı, antibiyotiklerin yan etkilerine daha yatkındır. Ayrıca antibiyotiğin farklı bir ilaç ile beraber kullanılıp kullanılmayacak olması da yan etki riskini değiştirir. Bu tarz durumları doktorunuzla görüşün.
Emzirme döneminde antibiyotik kullanımı zararlı mı? Emzirirken hangi antibiyotikler kullanılır? Antibiyotik kullandıktan kaç saat sonra emzirilebilir? İçeriğimizin bu gibi sorulara genel cevap niteliği taşıdığını ve size özel talimatlar için hekiminize danışmanız gerektiğini unutmayın!
Doğum sonrası dönem ve laktasyon süreci ile ilgili tüm problemleriniz için ise Özel Aktıp Hastanesi’nin uzman doktorlarından yardım almakta gecikmeyin!

Yayın tarihi: 25.Eylül.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur