Karın germe ameliyatı nedir? Karın germe ameliyatı nasıl yapılır? Karın germe kimlere uygulanır? Karın germe ameliyatı nedir? Karın germe ameliyatı sonrası yapılması gerekenler, karın germe ameliyatı olanlar ne yapmalı. Abdominoplasti, tıbbi bir cerrahi prosedürdür ve yaygın olarak karın germe ameliyatı olarak bilinir. Bu işlem, genellikle karın bölgesindeki fazla yağ ve deriyi azaltmak, karın kaslarını sıkılaştırmak ve daha düzgün bir karın profilini restore etmek için yapılır. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi branşının ilgi alanına giren bu sorular, özellikle kadınlar, doğum yapmış kişiler ve erkekler tarafından sıklıkla merak konusu oluyor. Zira karın bölgesinde sarkma ve gevşeme gibi problemler, erkeklerde, kadınlarda ve -bilhassa gebeliğin bir sonucu olarak ve – çok kilo verdikten sonra daha fazla görülebiliyor. Karın germe operasyonu ise; göbek deliğinin altındaki kısımda bulunan çatlakları yok etmek, yağ ve deri fazlalıklarını ortadan kaldırmak, sarkıklığı gidermek ve benzeri amaçlarla gerçekleştiriliyor.
Özel Aktıp Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ainura SARYBAEVA, karın germe ameliyatına ilişkin bilgi verdi.
Karın Germe Estetiği Nedir?
Karın germe; karın bölgesindeki fazla yağlanma, sarkma, deri sorunları gibi durumlara çözüm sağlamak için yapılan bir operasyondur. ‘Abdominoplasti’ olarak da isimlendirilen bu cerrahi girişim, Liposuction ve meme büyütme gibi estetik işlemlerle kombine olarak uygulanabilir.
Göbek deliğinin alt kısmından ve pubik bölgenin üstünden açılan bir kesi vasıtasıyla gerçekleştirilir. Eğer cerrah üst karın bölgesini gerginleştirmeye ihtiyaç duyacaksa, bu etapta göbek deliğini de yeniden konumlandıracaktır.
Ameliyattan sonra beden ölçülerinde ortalama 1-2 beden küçülme yaşanır. Karın kasları gerginleşeceğinden dolayı bir miktar kilo kaybı meydana gelecektir. Ancak unutulmamalıdır ki bu operasyon, başlı başına kilo verdirme yöntemi değildir.
Vücut silüetinin düzeltilmesine imkân tanıyan bu operasyon, göbek çıkıntısını da ortadan kaldırarak kişiye daha güzel bir görünüm sunar. Karın bölgesini düz bir görüntüye kavuşturan bu ameliyat; sarkmaları toparlar, fazla yağ ve derinin alınmasını mümkün kılar, bel çizgisini netleştirir.
• Önerilen Makale: Retrograd İntrarenal Cerrahi Nedir?
Karın Germe Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Düzenli şekilde sağlıklı bir diyet ve egzersiz programı uyguluyor olmanıza rağmen karın bölgenizdeki yağlardan kurtulamıyorsanız, bu ameliyat sayesinde çözüme kavuşabilirsiniz. Diğer taraftan; karın bölgesindeki kasların zayıflığı, sarkma ve çatlama sorunları da, bu operasyonun tercih edilmesi için önemli sebeplerdir.
Yine; çoklu hamilelik geçirmiş veya sezaryen ile doğum yapmış kadınlar, Post bariatrik cerrahi sonrası sarkmalar, kilo verme sonucu sarkmalar daha estetik bir görünüme kavuşabilmek amacıyla bu operasyona başvurabilir.
Fakat; karın germe estetiği yapılacak kişinin kronik rahatsızlığı olmaması, anestezi alımına engel teşkil eden bir hastalığının bulunmaması son derece önemlidir.
Bunun yanı sıra; diyabet veya kan pıhtılaşmasıyla ilgili bir sorun, ameliyat için risk oluşturabilir. Bu nedenle olasılıkları ve muhtemel faydaları doktorunuzla değerlendirmeniz gereklidir.
Karın Germe Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
Alkol ve sigara tüketiminin operasyona 2 hafta kala sonlandırılması lâzımdır. Sürekli kullandığınız bir ilaç veya takviye desteği varsa, bunu ne zaman bırakmanız gerektiğini hekiminize danışmalısınız.
Öte yandan; kişinin Grip, nezle ya da başka bir hastalığı mevcutsa, ameliyatın bu durum geçene kadar ertelenmesi önerilebilir.
Bunlara ek olarak; operasyona hazırlık sürecinde aşırı egzersiz yapmak, güneşlenmek, düşük kalorili diyet uygulamak gibi aktivitelerden de kaçınılması tavsiye edilir.
Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tam karın germe ameliyatı esnasında kesi; pubik bölgenin üzerinde, iki kalça arasında olur. Bunun yanı sıra farklı bir kesi daha açılır. Mini karın germe ameliyatı sırasında göbek deliğinin yeri değiştirilmezken, standart karın germe ameliyatında göbek deliği başka bir konuma alınabilir.
Toplayıcı dikişler, karın duvarındaki zarların üzerlerine konumlandırılır. Gevşemiş karın kasları sıkıştırılır ve karın bölgesi böylece eski sertliğine kavuşturulur.
Aynı zamanda cilt dokusu kaburgalara doğru gerginleştirilir. Geniş bir yüzey; mevcut yerinden kaldırılıp, karın kasları ortaya çıkarılır. Ardından bunlar bir araya getirilip biçimlendirilir. Daha sonra dikilir ve sabitlenir. Ayrıca üst yüzeydeki deri aşağıya çekilip gerilir.
Göbek deliği de yerine yerleştirilip dikiş atılır. Bunlar pansuman ile kapatılır. Cilt altına drenler (ince tüpler) koyulur. Bunların amacı ise, operasyon bölgesinde ödem ve kan birikimi oluşumunu engellemektir. Kesiler dikilirken estetik dikişler kullanıldığı ve çamaşır içerisinde kalacağı için bölgede dışarıdan gözükecek bir iz kalmaz.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası:
Operasyondan sonra hastanın ne kadar süre boyunca hastanede kalacağı farklılık gösterir. Bu sürenin birkaç saat olması da, birkaç gün olarak belirlenmesi de mümkündür. Ağrı ve şişlik meydana gelmesi normal kabul edilir, hekiminiz muhtemelen bunlar için hafif bir ilaç reçete edecektir.
Ameliyattan birkaç gün sonra drenler çıkarılacaktır. Özellikle ilk hafta şiddetli öksürme, hapşırma, ıkınma ve benzeri hareketlerden mümkün mertebe uzak durulmalıdır. Hafif eğilerek yürümek, ayak yukarı pozisyonda yatmak gerekir.
Ayrıca ilk bir ay korse giymeniz önerilir. Bunu banyo yaparken çıkarabilirsiniz. Ancak diğer zamanlarda –yatarken dâhil- giymeniz gerekir. Özel korse, karın bölgesinin istenen forma ulaşmasını kolaylaştırır.
Karın Germe Estetiği Hamile Kalmaya Engel mi?
Hayır, bu operasyon gebe kalmayı etkilemez. Fakat ameliyat sonrasında hamilelik geçirip doğum yaparsanız tekrar karında çatlama, sarkma ve gevşeme gibi problemler baş gösterebilir. Eğer ilerleyen süreçte hamile kalmayı düşünüyorsanız bu konuyu operasyondan evvel doktorunuzla görüşmelisiniz.
Karın germe nedir? Karın germe ameliyatı nasıl yapılır? ve benzeri sorulara cevap veren bu içeriğimizin doktor yönlendirmesi yerine geçmeyeceğini unutmamalı, size özel ayrıntılı değerlendirme için uzmanlarımızı ziyaret etmelisiniz.
Yayın tarihi: 28.Ekim.2023
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."