Karabük Anestezi ve Reanimasyon çeşitli teşhis ve tedavi işlemleri sırasında hastanın ağrı hissetmesini önlemek için anestezi işlemi uygulamaktan sorumludur. Lokal veya genel anestezi gibi farklı türlere ayrılan bu işlem, özel ilaçlar yardımıyla uygulanır.
Ayrıca anestezinin vücut üzerinde yol açabileceği birtakım olumsuz etkilerin riskini azaltmak ve hastayı ameliyattan sonra yaşamsal işlevleri zarar görmeden uyandırmak için anestezi uzmanlarına büyük görev düşer. Karabük Anestezi ve Reanimasyon
Karabük Anestezi ve Reanimasyon
hastanın genel sağlık durumunu değerlendirir. Hastanın yaşını, kilosunu, alerjilerini, geçmiş operasyon geçmişini ve mevcut hastalıklarını göz önünde bulundurarak uygun bir anestezi planı oluşturur.
Anestezi ve Reanimasyon Uygulamaları Nelerdir?
Anestezinin; lokal, bölgesel, genel ve sedasyon uygulamaları olmak üzere farklı çeşitleri vardır.
• Genel Anestezi:
Geçici olarak refleks aktivitede azalma ve bilinç kaybına yol açar. Fakat hayati fonksiyonlarda herhangi bir değişikliğe sebep olmaz. Söz konusu uygulama, hastanın operasyon esnasındaki farkındalığını engellemek ve ağrıyı bütünüyle ortadan kaldırmak amacıyla gerçekleştirilir. Kas gevşemesi sağlar ve böylelikle cerrahi müdahalenin daha kolay yapılabilmesine imkân tanır.
• Bölgesel Anestezi:
Doğum başta olmak üzere birçok operasyonda kullanılan bu yöntem, hastada bilinç kaybı meydana getirmez. Kişi hiç ağrı hissetmiyor olmasına rağmen bilinci açıktır.
• Spinal Anestezi:
Bel hizasında ve altında uygulanan cerrahi işlemler için tercih edilir. Doğum sırasında da kullanımı yaygındır. Bel bölgesindeki spinal kanal içindeki BOS’a (Beyin Omurilik Sıvısı) yapılan enjeksiyon yardımıyla tatbik edilir.
• Epidural Anestezi:
Söz konusu anestezi tipinde ise kateter denilen ince bir boruyla epidural aralığa enjeksiyon yapılır. Böylelikle hissizlik meydana getirilir ve ağrı hissi ortalama 15 dk içerisinde tamamen baskılanır.
• Kombine Spinal Epidural Anestezi:
Bu ise her iki anestezi yönteminin bir arada kullanıldığı bir uygulamadır. İlk olarak spinal enjeksiyonla, daha sonra kateter vasıtasıyla epidural anestezi yapılır. Yine anne adaylarının sıkça tercih ettiği bir yöntemdir.
• Lokal Anestezi:
Sünnet, diş çekimi, estetik müdahaleler ve dermatolojik işlemler sırasında yalnızca işlemin gerçekleştirileceği alanı uyuşturmak adına yapılır.
Anestezi ve Reanimasyon Uzmanının Görevleri Nelerdir?
Hastanın operasyon öncesinden başlanarak ameliyat sonrasına dek geçen süreçte nefes, nabız ve tansiyon gibi değerlerini kontrol etmek, ağrı duymasını önleyici anestezi uygulamasını gerçekleştirmek bu birimin görevidir. Reanimasyon, duran dolaşım veya solunum sistemini tekrar canlı ve işlevsel duruma getirmek için yapılan bir işlemdir.
Kısaca anestezi ve reanimasyon birimi, ameliyat sürecinin her safhasında görev alır. Bu kapsamda branşın temel sorumlulukları; hastanın bilgilendirilmesi, anesteziye hazırlanması, uygun anestezi verilerek uyutulması, operasyon boyunca takip edilmesi ve hastanın uyandırılması şeklinde özetlenebilir.
Ayrıca anestezi ve reanimasyon doktorları hastaların olası komplikasyonlar, şuur durumu, solunum, kalp durumu açısından da değerlendirir. Kritik hastaların yoğun bakım ünitesinde takibi ve tedavisi hususunda da yine bu birim önem arz eder.
Karabük Anestezi ve Reanimasyon
Yayın tarihi: 19.Eylül.2023
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."