Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Dünya Tuza Dikkat Haftası | 20-26 Mayıs

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Dünya Tuza Dikkat Haftası | 20-26 Mayıs

Dünya Tuza Dikkat Haftası | 20-26 Mayıs

Dünya Tuza Dikkat Haftası | Aktıp

 

20-26 Mayıs Dünya Tuza Dikkat Haftası

Dünya Tuza Dikkat Haftası Etkinlikleri | 20-26 Mayıs 2024

Aktıp Hastanesi olarak Sosyal Proje kapsamında 20-26 Mayıs 2024 Dünya Tuza Dikkat Haftası etkinlikleri düzenlenerek ziyaretçilerin bilinçlendirilmesi sağlandı.

Sosyal Sorumluluk kapsamında; Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu Dünya Tuza Dikkat Haftası için hastanemizde afişler asıldı, Stand kurularak Hipertansiyon ile ilgili ziyaretçilere bilgilendirmeler yapılarak tansiyon ölçümleri gerçekleştirildi. Personellerimize emeklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız.

 

“Fazla tuzu azalt ömrünü uzat.”

 

Tuzun Faydaları Nelerdir?

Vücutta sıvı dengesinin ve dolayısıyla kan basıncının düzenlenmesinde, asit-baz dengesinin sağlanmasında ve sinir-kas sisteminde uyarıların iletilmesinde tuzun (NaCl) önemli görevleri bulunmaktadır. Aynı zamanda antiseptik özelliği de olan tuz, tümünü yok etmese de, nem miktarını büyük oranda düşürerek gıdaların bozulmasına neden olabilecek bakterilerin üremesini kontrol altında tutar; bu özelliğinden faydalanarak çeşitli gıdaların saklanmasında, koruyucu olarak kullanılır.

“Fazla tuz kalp krizi ve felce neden olur.”

 

Aşırı Tuz Kullanımı Zararları Nelerdir?

Ancak aşırı miktarda tüketildiğinde birçok sağlık problemine neden olmakta ve insan sağlığını olumsuz etkileyen bir halk sağlığı problemine dönüşmektedir.

  • Kalp Damar Hastalıklarına davetiye çıkarır. Dünyada ölümlerin yarıdan fazlasına bulaşıcı olmayan hastalıklar neden olurken; bunların %30’unu kalp-damar hastalıkları oluşturmaktadır. Bu hastalıklar için en önemli değiştirilebilir risk faktörleri; aşırı tuz tüketimini de kapsayan sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara kullanımı ve alkol kullanımıdır.
  • Kan basıncı yüksekliğini (hipertansiyon) arttırır. Yüksek kan basıncı (hipertansiyon), kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörüdür.  Yüksek kan basıncı dünyadaki tüm ölümlerin %13’ünden sorumludur. Kan basıncı seviyesinin en önemli belirleyicisi, diyetle alınan sodyum yani tuz miktarıdır. Yüksek sodyum (günde 2 gram’dan fazla) ya da tuz (günde 5 gram’dan fazla) tüketimi; yüksek kan basıncı, artmış kalp hastalıkları ve inme riski oluşturur. Günümüzde yapılan son çalışmalarda da fala tuz kullanımı ve sağlık etkileri benzer sonuçlar vermektedir.
  • Böbrek kanseri ve yetmezliği gibi hastalıkların oluşmasında etkilidir. Tuz tüketiminin azaltılması kan basıncının düşürülmesi ve dolayısı ile inme, kalp damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları riskini azaltmasında en etkili yöntemlerden birisidir. 
  • Fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atılımını arttırır. Bu durum kemiklerde kalsiyum kaybına yol açar.
  • Orta ve ileri yaş yetişkinlerde inme ve istemik kalp hastalıklarında ölüm riskini arttırır.

Günde 5 g’dan daha az tuz alımı inme riskini %23, kalp damar hastalıkları genel hızını %17 azaltmaktadır. Pek çok Avrupa ülkesinde günlük alım 8-11 g olup DSÖ tarafından günde 5 g tüketim önerilmektedir. 

 

“Sağlıklı bir yaşam için daha az tuz.”

 

Türkiye’de Aşırı Tuz Kullanımı

Ülkemizde kişi başı günlük tuz tüketimi 2008 yılında 24 saatlik idrarda Na bakılan analizlere göre yapılan SALTÜRK çalışmasında 15 g bulunmuş olup 2011 yılından beri Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı uygulanmaktadır. Yapılan müdahaleler sonucunda 2017 Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasında günlük kişi başı tuz tüketimi (besinlerden gelen Na ve ilave edilen tuz toplamı) 10.2 g bulunmuştur. Halen ülkemizde önerilen miktarın iki katı tuz tüketimi olup “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı 2016-2021” uygulanması devam etmelidir.

Tuz Çeşitlerinin Sağlığa yararı var mıdır?

Değişik isimlerle piyasada bulunan çeşitli tuzların ayrıca sağlığa yararlı etkileri olduğuna dair herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Tüm tuz çeşitlerinin ana bileşeni NaCl olup bu tuzların da az tüketilmesi gerekmektedir. 

Ürün gruplarında Eylem Planında belirlenmiş olan tuz limitlerine uyulup uyulmadığının denetlenmesi ve geri bildirimlerin ilgili kurum ve kuruluşlara rapor edilmesi gerekmektedir

Tuz alırken Nelere Dikkat edilmelidir?

Ambalajlı gıdalarda ürün etiketlerindeki içerik listesinde Sodyum (Na) ya da tuz (NaCl) miktarının günlük karşılama oranının da belirtilmesi, ön yüz renkli etiketleme olması önemlidir.

Ülkemizde tuz yer altı kaynak tuzları, deniz, göl ve kaya tuzu kaynaklarından elde edilmektedir. Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği’ne göre işlenmiş tuz; ana maddesi sodyum klorür olan ve insan tüketimine uygun nitelikte üretilen deniz, göl ve kaya tuzlarıdır. İşlenmiş tuz rafine edilmeden veya yıkanmadan piyasaya sunulamaz.

Bu tebliğ kapsamında yer alan ürünler etiketi üzerinde tuzun kullanım amacına göre;

  • - sofra tuzu
  • - sofrada öğütme tuz
  • - iri salamura tuzu
  • - gıda sanayi tuzu olarak adlandırılmaktadır.

Gıda sanayi tuzu doğrudan tüketiciye sunulamaz. Bunun yanında tuzun elde edildiği kaynak;

  • - deniz tuzu veya deniz tuzundan üretilmiştir
  • - kaya tuzu veya kaya tuzundan üretilmiştir
  • - göl tuzu veya göl tuzundan üretilmiştir
  • - yer altı kaynak tuzu veya yer altı kaynak tuzundan üretilmiştir şeklinde belirtilmektedir.

 

“Günlük Tuz Tüketiminin tepeleme 1 çay kaşığını (5 Gram) geçmemesi gerekir.”

 

Günlük Tuz kullanım miktarı ne Olmalıdır?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün son dönemdeki sodyum alımı ile ilgili önerilerinde sodyum alım değeri günlük olarak 2000 mg’dır. Birçok ülkede 2400 mg/gün ya da daha az miktarda sodyum önerilmektedir. DSÖ’nün 2014 yılında yayınladığı yetişkinlerde ve çocuklarda sodyum alımı ile ilgili hazırladığı rehberde yetişkinlerde kan basıncı ile kardiyovasküler hastalık ve inme riskinin düşürülmesi için sodyum alımının azaltılması önerisi bilimsel kanıtlarla güçlü bir öneri olarak yer almıştır. DSÖ yetişkinlerde sodyum tüketimin günde 2 gramın altına (5g/gün tuz) düşürülmesini önermektedir.

Aşırı tuz tüketimi çocuk, erişkin ve yaşlı sağlığı ve birçok sağlık sorunu ile ilişkilendirilmektedir:

Bazı Yiyeceklerin Tuz Oranları

  • Kahvaltılıklar: %58
  • Turşu: %17
  • Et, Tavuk ve Balık Ürünleri: %12
  • Kuruyemiş: %5
  • Bisküvili Krakerler: %2

Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı

“Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı, 2011- 2015” oluşturulmuş ve eylem planı çerçevesinde tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik aktiviteler gerçekleştirilmiştir.

  • Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği (2012) uyarınca ekmekteki tuz oranı %25 azaltılmıştır. 100 g ekmekte tuz miktarı 2 gramdan 1.5 grama düşürülmüştür.
  • Pastırmadaki tuz oranı 100 g kuru malzemede 8.5 gramdan 7 grama düşürülmüştür (Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği, 2012).
  • Kırmızı biberdeki tuz oranı %22 azaltılmıştır (Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği 2013). 100 g biberde tuz miktarı 9 gramdan 7 grama düşürülmüştür.
  • Domates salçasındaki tuz miktarı %64 azaltılmıştır (Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği, 2014). 100 g salçada tuz miktarı 14 gramdan 5 grama düşürülmüştür.
  • Zeytindeki tuz oranı %50 azaltılmıştır (Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği, 2014).  Maksimum düzey %8 ile sınırlandırılmıştır.
  • Peynirdeki tuz oranı Türk Gıda Kodeksi uyarınca %35-61 azaltılmıştır. 2015 tarihli Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nde farklı peynir türlerine bağlı olarak 100 g peynirdeki maksimum tuz miktarının 3-7.5 g olması öngörülmektedir. Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği uyarınca (2013) tuz paketlerinin üzerinde "Tuzu Azaltın Sağlığınızı Koruyun" ibaresi zorunludur.
  • Okul kantinlerinde satışa sunulan besinler için tuz miktarına yönelik kriterler geliştirilmiştir.
  • 27714 sayılı ve 29.09.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan genelge ile kamu kurumlarının kafeteryalarından ve yemekhanelerinden tuzluklar kaldırılmıştır.

Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması çalışmalarının güncellenerek sürdürülmesine karar verilmiş olup, bu çerçevede eylem planı güncellenmiş ve “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı 2016-2021” hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur.

 Ayrıca Tuza Dikkat Haftası çerçevesinde World Action on Salt & Health (WASH) tarafından belirlenen temaya uygun olarak 81 il düzeyinde farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.