Ankara Yüksek Tansiyon Tedavisi Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon, en yaygın kronik rahatsızlıkların başını çekiyor. Öyle ki araştırmalar, Türkiye’de her 3 kişiden birinin yüksek tansiyon belirtilerine sahip olduğunu gösteriyor. Yüksek tansiyon, tıbbi terimle hipertansiyon olarak da bilinir, kan damarlarının duvarlarına yüksek basınçla kanın pompalanması durumunu ifade eder. Normalde, kan damarlarının içinde dolaşan kan, belirli bir basınçla dolaşır. Ancak, kan basıncı sürekli yüksek olduğunda, bu durum vücuda zarar verebilir. Yüksek tansiyonun nedenleri çeşitli olabilir ve bazı durumlar genetik yatkınlık, obezite, fiziksel aktivite eksikliği, tuz alımının fazla olması, sigara içme, stres gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Tedavi, yaşam tarzında değişiklikler, ilaçlar veya her ikisinin bir kombinasyonunu içerebilir. Yüksek tansiyonu kontrol altında tutmak, kalp ve damar sağlığını korumak için önemlidir. Düzenli doktor kontrolleri ve sağlıklı yaşam tarzı seçimleri, yüksek tansiyonun olası risklerini azaltmada yardımcı olur. Yüksek tansiyon tedavisi için mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız. Yüksek tansiyon tedavisi için Özel Aktıp hastanemizin Dahiliye biriminden randevu alabilirsiniz. Ankara Yüksek Tansiyon Tedavisi
Ankara Yüksek Tansiyon Tedavisi
Yüksek tansiyonun tedavisi, bireyin sağlık durumu, yaşam tarzı, tansiyon seviyeleri ve varsa altta yatan diğer tıbbi durumlar gibi birçok faktöre bağlı olarak belirlenir. Genellikle tedavi, tansiyonun düşürülmesi, kalp-damar sistemine ve genel sağlığa yönelik risklerin azaltılması amaçlanarak kişiselleştirilir.
Yüksek Tansiyon Nedir? Hipertansiyon Nedir?
Kalp tarafından pompalanan kan, damarların içerisinde dolaşırken belli bir basınç uygular. Kanın damar duvarlarına yaptığı bu basınç, tansiyon olarak adlandırılır.
Kan basıncının diastolik ve sistolik olmak üzere iki türü vardır. Şöyle ki;
• Kalp kasılarak, kanı damarlara doğru atar. Damarların maruz kaldığı en yüksek kan basıncı, ‘sistolik’ (büyük tansiyon) diye adlandırılır.
• Kalp gevşediğinde de yine damarlarda hâlâ belirli bir miktar kan basıncı bulunmaya devam eder. İstirahat hâlinde ölçülen söz konusu basınç, ‘diastolik’ (küçük tansiyon) adını alır.
Atardamarlardaki basıncın normalden fazla artış göstermesine, yüksek tansiyon adı verilir. 18 yaşın üzerindeki bir kişinin istirahat hâlindeki normal diastolik kan basıncı en fazla 80 mmHg, sistolik kan basıncı ise maximum 120mmHg olmalıdır.
Kan damarlarındaki basıncın normalden daha yüksek seyretmesi durumuna hipertansiyon denir. Yüksek tansiyonda küçük, büyük veya her iki tansiyon normalden fazla olarak ölçülür. Eğer kan basıncı 140/90 mm Hhg üzerindeyse bu, hipertansiyon varlığına işaret eder.
Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir? Hipertansiyon Nasıl Belirti Verir?
Tansiyonun 180/110 mmHg’yi geçmemiş olması hâlinde bir belirtiyle karşılaşılmayabilir. Fakat devamlı yüksek olması vücuda zarar vererek, şu gibi hipertansiyon belirtileri yaşanmasına yol açar:
1. Çift veya bulanık görme,
2. İdrara çıkma sıklığının artması (Özellikle de bunun için sürekli uykudan uyanır duruma gelmek),
3. Nefes darlığı,
4. Bacaklarda şişlik,
5. Terleme,
6. Çarpıntı,
7. Kulak çınlaması,
8. Göğüs ağrısı,
9. Merdiven çıkmada ve yürümede güçlük,
10. Yorgunluk, halsizlik,
11. Kalp ağrısı,
12. Burun kanaması,
13. Düzensiz kalp atışı,
14. Baş ağrısı ve baş dönmesi.
Malign Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?
Kan basıncının aşırı derecede yüksek olması durumuna ‘malign hipertansiyon’ denir. Acilen müdahale edilmesini gerektiren ve geç kalındığı takdirde organ hasarıyla sonuçlanan bu durum, kendini şu belirtilerle gösterir:
1. Dilde peltekleşme,
2. Çift görme,
3. Vücutta veya yüz bölgesinde karıncalanma,
4. Böbrek yetersizliği,
5. Bulantı ve kusma,
6. Zonklayıcı baş ağrısı.
Bilinmelidir ki yüksek tansiyon; uzun müddet hiçbir şikâyete yol açmadan varlığını sürdürerek kalp-damar sistemine, böbreklere ve beyne zarar verebilir. Bu nedenle ‘sessiz katil’ diye de anılan hipertansiyonun tedavisinde geç kalınmamalıdır.
Yüksek Tansiyon Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Organların beslenmesini sağlayan damarlarda yırtılma, genişleme veya tıkanıklık, yüksek tansiyonun başlıca zararlarından biridir. Öte yandan hipertansiyon, organlara giden kan akışının bozulmasına yol açarak organ yetmezliklerine de sebebiyet verebilir.
Kontrol altında tutulmayan hipertansiyonun beraberinde getireceği diğer tehlikeli durumlardan bazıları ise şu şekildedir:
1. Felç (İnme),
2. Kalp yetersizliği ve kalp krizi,
3. Böbrek yetmezliği,
4. Metabolik sendrom,
5. Anevrizma,
6. Demans,
7. Hafıza sorunları,
8. Göz dibinde kanama,
9. Şah damarları, kol ve bacak damarlarında tıkanıklık.
Hipertansiyon Neden Olur? Yüksek Tansiyon Nedenleri Nelerdir?
Bazı çevresel ve genetik hipertansiyon sebepleri şöyle sıralanabilir:
1. Kişinin birinci derece yakınlarında hipertansiyon öyküsü bulunması,
2. Kafa içi basıncın yüksek oluşu,
3. Aşırı yağlı veya tuzlu gıdalarla beslenmek,
4. Kalp-damar rahatsızlıkları,
5. Yetersiz protein, magnezyum, potasyum veya kalsiyum alımı,
6. Hareketsizlik,
7. Uyku apnesi,
8. Stres,
9. Endokrinolojik hastalıklar,
10. İleri yaş,
11. Alkol ve sigara kullanımı,
12. Fazla kilo – Obezite,
13. Amfetamin ve kokain gibi yasadışı maddeler, bazı ağrı kesiciler, dekonjestanlar, steroidler, doğum kontrol hapları, zayıflama hapları, soğuk algınlığı ilaçları,
14. Gebelik,
15. Şeker hastalığı,
16. Kolesterol yüksekliği,
17. Tiroid bezi hastalıkları,
18. Böbrek damarlarının daralması,
19. Akut veya kronik böbrek hastalıkları,
20. Böbrek tümörleri,
21. Böbreküstü bezlerden aldesteron ya da kortizon hormonlarının aşırı salgılanması nedeniyle ortaya çıkan Cushing ve Crohn hastalığı,
22. Kalpten aort damarının çıktığı yerin darlığı.
Yüksek Tansiyon Tanısı Nasıl Konur?
Kan basıncınızın sürekli ideal değerler üzerinde seyredip seyretmediğini öğrenmek için ortalama 2 hafta boyunca haftada birkaç defa tansiyon ölçümü yapılması gerekecektir.
Detaylı fizik muayeneye ek olarak yüksek tansiyon teşhisi için şu yöntemlerden de faydalanılır:
1. Ekokardiyografi,
2. Elektrokardiyogram,
3. Laboratuvar testleri,
4. Bir günlük kan basıncı izlemi.
Yüksek Tansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır? Hipertansiyon Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavide amaç, kan basıncının 140/90 mm hg altına düşürülmesidir. Hastada diyabet, böbrek rahatsızlığı, organ hasarı mevcutsa kan basıncının bundan daha düşük bir seviyeye getirilmesi hedeflenir.
Yaşam tarzı değişiklikleri, yüksek tansiyon tedavi sürecinin ilk aşamasını oluşturur. Kişi ideal kilonun üzerindeyse ona özel, dengeli ve yeterli bir diyet programı oluşturulması gerekir.
Bunun dışında yüksek tansiyon tedavisi için önerilen diğer hayat tarzı değişikliklerinden birkaçı şöyledir:
1. Sebze, meyve tüketimini artırmak
2. Tuz alımını kısıtlamak
3. Kuyruk yağı, margarin ve tereyağı gibi doymuş yağ oranı fazla olan yiyeceklerin, hazır gıdaların ve kafeinli içeceklerin, şarküteri ürünlerinin beslenme listesinden çıkarılması
4. Alkolün ve sigaranın bırakılması
5. Düzenli fiziksel aktiviteye başlamak
Bunları uygulamasına rağmen tansiyonu istenen seviyeye gelmemiş olan hastalarda ilaçlara başvurulur. İlaçlar bir yandan tansiyonu düşürürken, diğer taraftan da böbrek fonksiyonlarının bozulmasını önler ve kalp-damar sağlığını korur.
Kronik hipertansiyonun bazen yaşam boyu ilaç kullanmayı ve belli aralıklarla doktor kontrolü gerektirdiği unutulmamalıdır.
Sonuç: Yüksek Tansiyon Hakkında Genel Değerlendirme
Kan basıncının normalden fazla olması şeklinde tanımlanan yüksek tansiyon, ciddi hastalıklara ve organ hasarlarına yol açabilen yaygın, kronik bir sağlık problemidir. Hipertansiyon olarak da bilinen bu durum; genetik yatkınlığa, beslenme alışkanlıklarına, kullanılan ilaçlar ve dış faktörler dâhil pek çok unsura bağlı gelişebilir.
Mutlaka kontrol altına alınması gerektiği için yüksek tansiyon tedavisi ihmâl
Edilmemeli; ânî tansiyon yükselmelerinin felç ve beyin kanaması gibi tehlikeli boyutlara varabileceği unutulmamalıdır.
Siz de hipertansiyon hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız veya zaten böyle bir rahatsızlığınız mevcutsa hemen Dahiliye branşı hekimlerimizden randevu alabilir; size özgü etkin tedavi ve takip planıyla daha kaliteli, konforlu ve rahat bir hayata yelken açabilirsiniz.
Ankara Yüksek Tansiyon Tedavisi
Yayın tarihi: 14.Ağustos.2023
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."