Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Yürürken Kalça Ağrısı Neden Olur?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Yürürken Kalça Ağrısı Neden Olur?

Yürürken Kalça Ağrısı Neden Olur?

Yürürken kalça ağrısı neden olur? Yürürken kalçada ağrı sebepleri nelerdir? Yürürken kalça ağrısı nasıl geçer? İşte bu ve benzeri sorular ortopedi branşı uzmanları tarafından yanıtlanıyor. Aşırı kilodan postüral bozukluklara kadar pek çok nedene bağlı olarak meydana gelebilen kalça ağrısı, doğuştan mevcut vveya sonradan gelişen rahatsızlıklar dolayısıyla ortaya çıkabiliyor.

Özel Aktıp Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji birimi hekimlerinden Yrd. Doç. Dr. Ferdi GÖKSEL, kalça ağrısı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Kalça Ağrısı Nedir?

Kalça kemik, eklem ve yumuşak dokularında görülen ağrıdır. Vücudumuzun hareketli en büyük eklemi olan ve yük taşımaktan sorumlu kalça ekleminin yapısı sokete benzetilebilir. Top biçimindeki kalça başı, leğen kemiğinde bulunan yuvasında güçlü ve kalın kaslar ve bağlar (ligamentlerin) ile çevrelenmiş durumdadır.
İşte söz konusu bağların zorlanması, gevşemelere ve mikro yırtıklara neden olur. Bu ise eklemde ağrı ve instabilite oluşturur. 
Kalçada ağrı bazen kalçanın yan tarafında olabileceği gibi, bazen kasıkta ve kaba etlerde hissedilebilir veya dizlere, bacaklara doğru yayılabilir. Genellikle bağdaş kurunca, merdiven çıkarken, yürürken veya belli bir süre ayakta durunca artar.

• Önerilen İçerik: Boyun Düzleşmesi Ağrıları Nerelere Vurur?

Kalça Ağrısı Belirtileri Nelerdir? Kalça Ağrısına Hangi Belirtiler Eşlik Eder?

Hassasiyet, eklem hareketlerinde kısıtlılık, zayıflık, sıkışma, katılık, takılma, kemikten ses gelmesi, tutukluk hissi, kalça ağrısıyla birlikte gözlemlenen yaygın şikâyetlerin başında gelir.
Spor performansının azalması, sıcaklık hissi, şişlik, denge sağlamada güçlük, çabuk yorulma ve benzeri sorunlar da kalça ağrısına eşlik edebilir. Kalçada siyatik ağrısı varsa; hem karıncalanma ve uyuşma gözlemlenir, hem de ağrı, bacağa da vurur.
Ayrıca kalça eklemi yahut çevresindeki yumuşak dokular enfeksiyon ajanları tarafından istilâ edildiyse bu; beyaz küre sayısında artış, yüksek ateş gibi durumlara da neden olabilir.
Kalça ağrısının ardındaki rahatsızlık zamanında tedavi edilmezse civar dokuları etkileyerek daha önemli problemler doğurabilir. Öyle ki hasta, günlük aktivitelerini rahatça yapamayacak hâle dahi gelebilir.

Yürürken Kalça Ağrısı Neden Olur?

Kemik, kıkırdak ve eklemlerde aşınma, zedelenme, yıpranma veya hasara yol açan durumlar yürürken kalça ağrısı meydana getirebilir.
Kırık, çatlak, düşme, trafik kazası, aşırı gerilme, darbe, yaralanma, sakatlanma, kemik erimesi, yaşlılık onlardan bazılarıdır.
Ayrıca kalça etrafındaki tendon ve kaslara ait yumuşak dokuların patolojileri de ağrı oluşumuna sebebiyet verebilir. Kimi zaman ise diz eklemi gibi başka bir bölgeden yansıyan ağrılar kalçada hissedilir.
İnsanlar yürüme ve koşma gibi eylemleri gerçekleştirirken kalça eklemini kullanır. Bu esnada kemiklerin arasındaki kıkırdak tabakası; yastık görevi üstlenir ve eklemi, yuva içerisinde sürtünmekten korur. Uzun süre koşma ve yürüme nedeniyle kemiğin aşırı kullanımı bazen geçici bir ağrıyı beraberinde getirebilir.
Ayrıca yürürken kalça ağrısının diğer sebepleri şunlardır:
1. Fazla kilodan dolayı kalça eklemine normalden çok yük binmesi,
2. Ani, ters veya zorlayıcı hareketler, ağırlık kaldırmak, fazla efor sarf etmeyi gerektiren aktiviteler,
3. Spor öncesi ısınmanın uygunsuz veya yetersiz olması,
4. Uzun mesafe koşuculuğu, futbol  veya çeşitli ekstrem sporlar,
5. Displazi (Eklemde kemiksel eksiklik anlamına gelir. Gelişimsel kalça displazisi ise, ‘asetabuler displazi’ olarak bilinir.),
6. Pelvik bölgedeki organların patolojileri,
7. Endometriozis (çikolata kisti) gibi bazı jinekolojik rahatsızlıklar,
8. Kasık fıtığı,
9. Burkulma,
10. Kemik erimesi,
11. Kemik iltihabı,
12. Eklem faresi (Ufak bir kemik veya kıkırdak parçasının eklem içinde serbest olarak gezinmesi durumudur. Sıklıkla sinovya hastalıklarıya da travma sonrası gelişir.),
13. Kalça etrafında bulunan kasların Fibrozitleri yani ağrılı düğümler,
14. Eklem zarında inflamasyon,
15. Ortopedik tedavilerin ardından kalan sekeller (Doku ya da işlev bozuklukları),
16. Dejeneratif eklem hastalıkları,
17. Farklı bölgelerdeki ağrıların kalçaya yansıması (Örneğin; sakroiliak ve bel sorunlarından, kuyruk sokumundan, fıtıklardan kaynaklı ağrılar, kalçaya da vurabilir.),
18. Kalçanın mikrobik hastalıkları,
19. Piriformis sendromu,
20. Bursit [Kaslar arasında yer alan, tendon ve kasları koruyan keseciklerin (içi sıvıyla dolu yastıkçıkların) iltihabı],
21. FAS (Femoroasetabuler Sıkışma Sendromu) [Tümsek tipi ve kıskaç sıkışma olarak ikiye ayrılır.],
22. Anteversiyon bozuklukları,
23. Doğumsal kalça çıkıkları, gelişimsel kalça bozuklukları, kalçada yapısal deformiteler,
24. Proksimal Hamstring kas yırtıkları,
25. Sinirsel ve damarsal problemler (Vasküler patolojilere bağlı hematomlar, kalça  ekleminin yakınından geçen sinirlerin veya damarların tuzaklanması bunlara örnektir.),
26. Şeker hastalığı,
27. Dolaşım sorunları,
28. Polimyaljik romatizma,
29. İltihaplı romatizmal hastalıklar (Akut romatizmal ateş, ankilozan spondilit, romatoid artrit vb.),
30. Medius tendon ve gluteus minimus yırtıkları,
31. Dış atlayan kalça (Eksternal Snapping/İliotibial Bant Sendromu),
32. Labrum yırtıkları (Asetabulum yani kalça yuvası kenarındaki kıkırdak dokunun yırtılması demektir.),
33. Femur başı epifiz kayması,
34. Kalça ekleminde kaymalar,
35. Tendinit (Kasları kemiklere bağlayan kalın yapılarda zorlanma ya da travma kaynaklı inflamasyon),
36. Damar tıkanıklıkları,
37. Sinir sıkışmaları,
38. Hamilelik,
39. Osteoartrit (Kireçlenme),
40. Perthes hastalığı (Femur başı mekanik özelliğinin ve şeklinin bozulduğu bir çocukluk çağı hastalığı),
41. Kalça kemiği kanseri ya da başka bölgedeki kanserin metastaz yaparak kalça kemiğini tutması,
42. Eklemin yük taşıma açılarını değiştiren postüral sorunlar (Örneğin; dizlerdeki ve omurga bölgesindeki problemler),
43. Duruş bozukluğu,
44. Ayaklardaki basma bozuklukları,
45. Kalça inklinasyon açısının gereğinden az ya da fazla olması (Bu, uyluk kemiğinin kalça başı ile yaptığı açı anlamına gelir.)
46. Ayrıca avasküler nekroz da yine, yürürken kalça ağrısı nedenleri arasındadır. Bu; uyluk kemiğinin baş kısmının (femur başı), uzun süre ve yüksek doz kortizon kullanımından dolayı canlılığını yitirmesi demektir.
Böyle bir durumda kan akımının bozulması, kıkırdak dokuların yıkımı ve kemik hücrelerinin ölümüyle sonuçlanır. Oluşan nekrotik dokular ise Kalçada ciddi hareket kısıtlılığına ve ağrıya yol açar.

Kalça Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Kalça ağrısının nedenini ve etkilenen bölgeyi saptamak için fiziksel muayeneye ek olarak; röntgen, MR ve BT gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılır.
Bunun yanı sıra tanı için; yürüme analizi, kan ve diğer laboratuvar testleri, Bio Scan, kemik yoğunluğu ölçümü, uygulamalı kinezyoloji, reviquant gibi yöntemlere başvurulabilir.
Diğer taraftan hekim; üreme organları ve ürener sistemin detaylı incelenmesine, diz ve bel muayenesine de gerek duyabilir.
Kalça ağrınız şiddetliyse veya 2 haftadır geçmiyorsa vakit kaybetmeden bir ortopedi uzmanına başvurulması lâzımdır.
Yürürken Kalça Ağrısı Nasıl Geçer?
PRp, fizik tedavi, kilo kontrolü, egzersiz, kinesio bantlama, proloterapi, kuru iğneleme, ozon tedavisi, ilaç kullanımı gibi uygulamalar, yürürken kalça ağrısı tedavisi için tercih edilen yöntemlerdir.
Bunlardan bazılarını şöyle açıklayabiliriz:

1. İlaçla Kalça Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Kas gevşeticiler ; antiinflamatuar, antiromatizmal veya adjuvan (yardımcı) ilaçlar, ağrı kesici krem ve haplar, zayıf opioidler, lokal anestezik enjeksiyonlar kalça tedavisinde kendine yer bulur.
Ağrıya yol açan rahatsızlığın kemik erimesi olduğu anlaşılırsa, D vitamini ve kalsiyum takviyesi de reçete edilebilir. Böylelikle zarar görmüş kemiklerin onarımına yardımcı olunarak ağrı azaltılır.

2. İstirahat ile Kalçada Ağrı Tedavisi:

Kalça bölgesi yük taşımaktan sorumludur. O nedenle istirahat, bu yükü azaltır ve yürürken kalçada ağrı şikâyetinin giderilmesinde büyük rol oynar. Bundan dolayı kişinin bol bol dinlenmeye, kendini yormaktan kaçınmaya özen göstermesi gerekir.
Travma gibi bir durum varsa hekim zaten direkt yatak istirahati önerecektir. Bunun dışında genellikle gün içinde kısa süreli istirahatler yeterli görülür.

3. Egzersiz ve Fizyoterapi ile Kalça Ağrısı Tedavisi:

Eklem, kemik, kas ve dokuları güçlendirmeye, onarım sürecini desteklemeye yönelik hareketler uzman bir fizyoterapist tarafından, kişiye özel çeşitlilik ve sıklıkta planlanır. Düzenli yürüyüş programları da bunlar içinde önemli bir yer tutar.
Kombine kullanılan fizik tedavi metodları; kan akımını artırma, ödemi ve kas spazmlarını hafifletme gibi pek çok faydasıyla ön plana çıkar. Bu nedenle kalça bölgesindeki ağrıların kontrol altına alınmasında vazgeçilmez bir öneme sahiptir.
Buna göre; yürürken kalçada ağrı tedavisi için uygulanan bazı fizyoterapi yöntemleri ve egzersiz çeşitleri şunlardır:
1. Lazer ve kısa dalga gibi derin ve yüzeyel ısıtıcı ajanlar,
2. Ultrason,
3. Enfraruj,
4. Kalçanın stabilitesini sağlamaya yönelik olarak; derin duyu geliştirici, ağrılı bacağı germe, kasları güçlendirme egzersizleri,
5. Bölgesel canlanmayı artırmak için ağrı kesici elektrik akımları,
6. Aerobik egzersizler.

4. Cerrahi Operasyon Seçenekleri:

Yırtık, çatlak, kırık, çıkık, travma ve benzeri durumlarda tedavi için ameliyata gereksinim duyulabilir. Bu etapta uygulanan işlemlerden bazıları; dokuyu kısmen temizlemek, tamir etmek veya rekonstrüksiyon (yeniden oluşturmak) şeklindedir.

5. Yaşam Tarzı Değişiklikleri:

Bunların yanı sıra ortopedi doktorları hastaya; bazı sporlara bir süre ara vermek, fazla kilo problemi mevcutsa uygun bir diyet programıyla ideal vücut ağırlığına ulaşmak gibi önerilerde de bulunabilir.
Eğer damar tıkanıklığı varsa ve yürüyünce kalça ağrısı bundan kaynaklanıyorsa; kalp rahatsızlıkları, kolesterol, diyabet veya yüksek tansiyon tedavisi de gündeme gelebilir.

6. Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri:

Bunların dışında; yürürken kalça ağrısı tedavisi için kullanılan alternatif yöntemlerden bazılarını, kısaca şöyle ifade edebiliriz:
• Elektroakupunktur,
• Proloterapi,
• Ağrı bantları,
• Mezoterapi,
• PRP,
• Nöral terapi,
• Kalça içi eklem sıvısı takviyesi,
• Akupunktur,
• Kortizon tedavisi,
• Masaj,
• Buz uygulaması,
• Kıkırdak koruyucu besin destekleri,
• Ozon terapi.
Yürürken kalça ağrısı neden olur? Tedavi yöntemleri nelerdir? Sorularına cevap veren bu içerikte sıraladığımız rahatsızlıklardan birine sahipseniz ya da bununla ilgili şüpheleriniz varsa, vakit kaybetmeden Ortopedi uzmanlarımızdan birine danışmanızı öneririz.

Yayın tarihi: 20.Ekim.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur