Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Kadınlarda Kanama Bozuklukları

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Kadınlarda Kanama Bozuklukları

Kadınlarda Kanama Bozuklukları

Kadınlarda kanama bozuklukları nelerdir? Kadınlarda kanama bozuklukları neden olur? Kadınlarda kanama bozukluğu belirtileri nelerdir? Jinekolojik kanama bozuklukları nasıl tedavi edilir? Kadın sağlığıyla ilgili en çok merak edilenlerin başında gelen bu sorular, jinekoloji uzmanları tarafından cevaplanıyor. Kadınlarda kanama bozuklukları; adet kanamalarının normalden daha yoğun, uzun veya sık aralıklarla gerçekleşmesi şeklinde olabileceği gibi, adet dışı kanamalar şeklinde de meydana gelebiliyor. Ayrıca jinekolojik boyutta kanama bozukluğu farklı sağlık sorunlarından da kaynaklanabiliyor.

Özel Aktıp Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum branşı hekimlerinden Op. Dr. Dilara ÖZAYDIN TAŞTAN, kadınlarda kanama bozukluklarıyla ilgili bilgi verdi.

Kadınlarda Kanama Bozuklukları Nelerdir?

Adet ve lohusalık dönemlerinde, gebelik başlangıcı rahim embriyoya yerleşirken ve bir de kızlık zarı bozulduktan sonra gerçekleşen kanama hariç kadınlardaki diğer her türlü kanama anormal olarak değerlendirilir. Örneğin; cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama, idrarda kan bulunması, adet dışında gerçekleşen vajinal kanamalar bunlardan bazılarıdır.
Yine; hamilelikte meydana gelen ve kasılmalar ile birlikte gözlemlenen kanama ise, erken doğum veya düşük belirtisi olabilir. Ayrıca gebelikte görülen anormal kanama; plasentanın rahim duvarından ayrılması nedeniyle nedeniyle veya doğum kanalını kapatması (plasenta previa) sebebiyle de gelişebilir.
Kadınlarda gözlemlenen anormal kanamalar lekelenme veya pıhtı şeklinde gerçekleşebileceği gibi yoğun bir biçimde de olabilir.

• İlginizi Çekebilir: Meme Kanseri Nedir?

Adet Döngüsüyle İlgili Kanama Bozuklukları:

Bunlar; adet kanamasının sıklığını, süresini veya miktarını etkileyen bozukluklardır. Örneğin; iki adet dönemi arasında 21 günden az veya 35 günden uzun bir süre bulunması, adet kanında çok büyük pıhtılar olması, bu bozukluklar arasında sayılabilir.

Adet Dışı Kanamalar:

Bunlar ise adet dönemleri arasında görülen veya menopoz döneminde yaşanan kanamalardır. Gerçi her kadın ara sıra lekelenmelerle karşılaşır ve bu, normal kabul dilir. Örneğin; adet olmaya yakın günlerde, leke tarzı kanama görmek yüksek bir ihtimaldir. Fakat adet dışı vajinal kanamanın yoğun veya düzenli olarak gerçekleşmesi yahut kanamaya farklı şikâyetlerin de eşlik etmesi, mutlaka doktora görünmeyi gerektirir.

• Hemen Öğrenin: Rahimde Sıvı Birikmesi Tehlikeli mi?

Kadınlarda Anormal Kanama Neden Olur?

Bunlar; biyolojik, çevresel ve ruhsal olarak çeşitlilik göstermekte olup, en yaygın kadınlarda kanama bozukluğu nedenleri şunlardır:
1. Polikistik over sendromu, hipertiroidizm ve hipotiroidizm gibi rahatsızlıklardan kaynaklı hormonal problemler,
2. Rahim içi araç (spiral) kullanımı,
3. Diyabet,
4. Rahmin kas dokusundaki iyi huylu tümörler (Miyomlar),
5. Dış gebelik yani döllenen yumurtanın rahim dışına yerleşmesi (Diğer adıyla ektopik gebelik) 
6. Vajinozis enfeksiyonu,
7. Adet gecikmesi (Eğer adetiniz beklenen günde olmadı ve uzun bir süre geciktiyse bu durum, rahimde çok fazla doku birikmesine yol açarak bir sonraki adetin daha ağır geçmesine yol açar.),
8. Rahim iç tabakasında yapışıklıklar,
9. Pelvik inflamatuar hastalıkları,
10. Âni veya aşırı kilo kaybı ya da kilo alımı (Çünkü bu durum hipofiz bezinden LH ve FSH salınımını etkileyerek yumurtlamayı engelleyebilir ve anormal rahim kanamalarına da sebebiyet verebilir.),
11. Duygusal veya fiziksel stres,
12. Vajinit,
13. Bazı ilaçların yan etkisi (Örneğin; doğum kontrol hapları, kan sulandırıcılar, antidepresanlar, parkinson ilaçları, antihistaminikler, ağrı kesiciler, iltihap önleyiciler, uzun müddet kullanılan antibiyotikler vb.),
14. Endometriozis (Yani endometriyum adı verilen rahim iç tabakasının rahim dışında yer alan dokularda büyümesi),
15. Genital organ kanserleri (Yumurtalı, rahim ve rahim ağzı kanserleri gibi),
16. Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları,
17. Çölyak hastalığı,
18. Rahim fibroidleri,
19. Adenomyozis yani rahim iç tabakasının dış  tabakalara doğru ilerlemesiyle meydana gelen rahim büyümesi),
20. Düşük tehlikesi,
21. Endometrit (Rahim iç tabakasının kronik iltihabı),
22. Rahim enfeksiyonları,
23. Vajinal enfeksiyonlar (Bakteriyel enfeksiyonlar mantar enfeksiyonları vb.),
24. Böbrek veya karaciğer hastalıkları,
25. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
26. Polipler (Rahim iç yüzeyindeki yumuşak ve küçük çaplı büyümeler).

Kadınlarda Kanama Bozuklukları Nelerdir?

Genel olarak kadınlarda kanama bozukluğu belirtileri içinde şunlardan söz edebiliriz:
1. Aşırı yoğun adet kanaması,
2. Adet harici fazla miktarda veya sık vajinal kanama,
3. Adet düzensizliği,
4. İdrar veya dışkıda kan,
5. Ağrılı cinsel birliktelik,
6. Kanamaya; vajina bölgesinde ve kasıklarda ağrı, kramp, göğüslerde hassasiyet, vajinada yanma-batma-kaşıntı-ödem gibi şikâyetlerin eşlik etmesi.
7. Aynı zamanda farklı kanama bozuklukları olan kadınlar bu jinekolojik sorunların yanı sıra şunlarla da karşılaşabilir: Bir diş tedavisi, ameliyat veya yaralanma sırasında uzun süreli veya çok fazla kanama, ciltte solukluk, zor durdurulan veya sık aralıklarla gerçekleşen burun kanaması, küçük bir yaralanma veya çarpmanın bile büyük morluklara sebep olması…

Kadınlarda Kanama Bozuklukları Nasıl Teşhis Edilir?

Kadın Doğum doktorları şikâyetçi olunan kanamanın neyden kaynaklandığını, rahatsızlığın derecesini ve şiddetini belirlemek için çeşitli laboratuvar tetkiklerinden ve radyolojik yöntemlerden faydalanır.
Örneğin; kan tahlilleri, histeroskopi, SIS sonohisterografi, BT, HSG, CT tarama, MR, hormon testleri, smear testi, biyopsi alımı, kanser taraması ve ultrason bunlardan bazılarıdır.

• Önerilen İçerik: Miyom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kadınlarda Kanama Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu alanda uygulanan tedaviler; bozukluğun sebebi, türü ve şiddetine göre farklılık gösterir.
• Hormon veya demir takviyeleri,
• Antifibrinolitikler, antibiyotikler, kanama durdurucular gibi çeşitli diğer ilaç tedavileri,
• Stres yönetimi ve sağlıklı beslenme gibi yaşam tarzı değişikliklerinin önerilmesi,
• Myomektomi, histereskopi, rahmin alınması, kürtaj gibi cerrahi müdahale seçenekleri, kanama bozukluklarına yol açan rahatsızlıkların tedavisinde kendine yer bulur.
Siz de kanama bozukluğunuz olduğundan endişe ediyorsanız; tanı ve tedavi için uzmanlarımızdan birine randevu alabilir, jinekolojik sağlığınızın iyileştirilmesi ve korunması adına tam teşekküllü bir hizmet sunacak Kadın Doğum polikliniğimize başvurabilirsiniz.

Yayın tarihi: 08.Aralık.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur