Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Diş İpi Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Diş İpi Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Diş İpi Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Diş ipi kullanımı nasıl olmalıdır? Doğru ağız bakımı için diş ipi nasıl kullanılmalı? Yanlış diş ipi kullanımı nasıldır? Hangi diş ipi kullanılmalı? Diş ipi kullanımı neden önemlidir? Kürdanlı diş ipi kullanımı nasıldır? Diş sağlığının korunmasında önemli bir yer tutan bu soruların cevabı herkesi yakından ilgilendiriyor. Diş aralarını temizlemeye yarayan bu ürünler, fırçanın ulaşamadığı yerlere rahatlıkla erişebilme fırsatı sunuyor. Ancak diş ipinin yanlış kullanımı diş etlerinde kanama, bu ise iltihap ve benzeri sorunlara yol açabiliyor. O nedenle diş ipi kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak ve hangi diş ipinin tercih edilmesi gerektiğini öğrenmek önem taşıyor.

Özel Aktıp Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hekimlerinden Dentist Zeynep ERENLER, diş ipi ile ilgili merak edilenlere açıklık getirdi.

Diş İpi Nedir?

Diş ipi; dişler arasındaki ve diş eti çizgisinin altındaki yemek ve plak artıklarını temizleyip ağızdaki zararlı bakterileri uzaklaştırmaya yarayan fonksiyonel bir üründür.
Bu ürünü kullanırken; diş eti çizgisinin alt kısımlarını temizlemeye gayret etmek, fakat bu sırada ipin diş etlerine baskı yapmaması için dikkatli olmak gerekir. Diş kıvrımları nazik hareketlerle temizlenmeli, ipin diş etini kesmemesi adına hassas davranılmalıdır.
Bazı diş ipleri kürdan, bazıları ise rulo şeklinde üretilir. Rulo biçiminde olanları istediğiniz uzunlukta kopararak direkt kullanabilirsiniz. Fakat koparırken veya kullanırken güçlük çekiyorsanız, tercihinizi kürdan şeklindeki diş iplerinden yana kullanabilirsiniz.

Diş İpi Kullanımı Neden Önemli?

Diş fırçalama işlemiyle dişlerinizin sadece 5’te 3’ünü temizleyebilirsiniz. Yemek artıkları, bakteri ve plaklar ise diş aralarında varlığını sürdürmeye devam eder. İşte diş ipi kullanmak, bu zararlı kalıntıların temizlenebilmesi için çok önemlidir.
Bunların temizlenmemesi; diş eti çekilmesi ve kanaması gibi periodontal rahatsızlıklara, diş çürüklerine davetiye çıkarır. Söz konusu rahatsızlıklar ise dişin kalıcı olarak kaybedilmesine bile yol açabilir.
Buna göre, diş ipi kullanımı faydaları şöyle özetlenebilir:
1. Diş fırçası ile ulaşamayacağınız bölgeleri; dental sağlığın düşmanı olan plak, yemek artığı ve bakteri gibi şeylerden kolayca arındırmanıza imkân tanır.
2. Diş eti rahatsızlıklarının, enfeksiyon oluşumunun ve ağız kokusunun engellenmesine yardımcı olur.
3. Ağzınızı daha iyi temizlemenizi sağlayacağı için nefesinizin tazelenmesine de katkı sunar.
4. Kısaca; daha sağlıklı, beyaz, güçlü dişlere ve estetik bir gülüşe sahip olmak istiyorsanız, diş ipi kullanmayı ihmâl etmemelisiniz.

Doğru Diş İpi Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Sadece diş fırçasıyla yetinmek istemiyor ve dişlerinize zarar vermeden, derinlemesine ağız bakımı yapmayı arzu ediyorsanız, diş ipini şöyle kullanmalısınız:
• Önce; diş ipinden 40-50 santim uzunluğunda bir bölüm alarak, sağ ve sol elinizin orta parmaklarına dolayın. (Çok sıkmamaya özen gösterin ve aralarında 5 cm boşluk bırakarak sarın. Yani kullanacağınız 4-5 cm’lik kısmı açıkta bırakın. Ayrıca bir parmağınıza birden çok diş ipi sarmayın.)
• Ardından, baş ve işaret parmağınızı kullanarak diş ipini gerin ve sonra dişlerinizin aralarına geçirin. Özellikle diş eti çizgisini geçtiğinden emin olun. Bunu yaparken ipi zorlamayın, diş etlerinize zarar vermemeye ve ipi koparmamaya dikkat edin. Yoksa hassas diş eti dokusu ezilebilir veya yanlışlıkla diş etinizi kesebilirsiniz.
• Diş aralıklarına geçirdiğiniz ve gergin bir konumda tuttuğunuz ipi ‘C’ biçiminde eğerek; dişlerinizi kavrar şekilde ve nazikçe, aşağı-yukarı doğru gezdirin. Bu sırada mutlaka diş eti çizgisinin altını da temizleyin. Bunu yapmadan bir sonraki dişe geçmeyin.
• Diş ipini çıkarmak için aynı ileri-geri hareketini uygulayın.
• Her Dişten dişe geçiş yaparken, ipin temiz bölümünü kullanın. Yani kullanılmış ip ile diğer dişlerinizi de temizlemekten uzak durun.
• Dişleri fırçalamayıp sadece diş ipi kullanmanın hiçbir fayda sağlamayacağını unutmayın.
• Bunun yanı sıra, diş ipi dolgulara zarar vermez ve diş aralarının açılmasına neden olmaz. Bu inanışlar halk arasında yaygın olsa da yanlıştır.
• İlk diş ipi kullanımı esnasında kanama görülebilir ve bu normaldir. Diş etleriniz birkaç gün içerisinde buna alışır ve kanama durur. Fakat her diş ipi kullanımında kanamayla karşılaşıyorsanız bu durum, periodontal bir rahatsızlığınız olabileceğini düşündürür. O nedenle hafife almamalı ve bir diş hekimine görünmelisiniz.

Diş İpi Ne Sıklıkta Kullanılmalı?

Bartın Diş doktorları, diş ipinin günde 1 defa (diş fırçalamanın ardından) kullanılmasını tavsiye etmektedir. İlk defa diş ipi kullanıyorsanız başlangıçta kendinizi biraz tuhaf hissedebilirsiniz. Fakat sabırlı olmalı, aksatmadan kullanmayı sürdürmelisiniz. Bir müddet sonra bu; tıpkı diş fırçalamak gibi normal bir alışkanlığınız hâline gelecek, ağız bakımınızın daha sağlıklı ve etkili olmasında büyük rol üstlenecektir.

Hangi Diş İpi Kullanılmalı?

İki çeşit diş ipinden söz edebiliriz:
• Tek filamanlı (PTFE),
• Çok filamanlı (naylon).
Naylon diş iplerinin de mumsuz ve mumlu olarak farklı aromalara sahip çeşitleri mevcuttur. Bunlar birden çok naylon telden oluşur. O nedenle, birleşme noktalarının sıkı olduğu dişlerde yırtılması veya aşınması muhtemeldir.
Tek filamanlı iplikler ise bu noktada çok daha iyi bir kullanım deneyimi sunar. Çünkü bunlar, sıkışık dişlerin aralarında da rahatça hareket edebilir ve yırtılmaya karşı dayanıklı bir yapısı vardır.
Fakat doğru kullanırsanız, her iki diş ipi de kalıntı ve plakları çıkarmanız için uygundur. Tabii en sağlıklısı, sizin için hangi tip diş ipinin ideal olduğunu hekiminize sormanızdır.
Diş ipi kullanımı nasıl olmalıdır? Adım adım diş ipi nasıl kullanılmalı? Diş ipi kullanımı neden gerekli? Sorularının cevabını artık biliyorsunuz. Öyleyse; henüz diş ipiyle tanışmadıysanız, onu ağız bakım rutininize dâhil etmek için daha fazla beklemeyin!
Diş sağlığınıza yönelik herhangi bir şikâyetiniz varsa veya rutin kontrolden geçmek istiyorsanız, hekimlerimizden birine randevu almakta geç kalmayın!

Yayın tarihi: 16.Kasım.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur