Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş eti kanaması neden olur? Diş eti kanaması nedir? Diş eti kanaması belirtileri nelerdir? Diş eti kanaması nasıl geçer? Diş fırçalarken diş eti kanaması neden olur? Gebelikte diş eti kanaması neden olur? Diş eti kanaması nasıl durdurulur? Dental sağlığın korunmasında büyük bir önem arz eden bu soruların cevabı Ağız ve Diş Sağlığı biriminin ilgi alanına giriyor. Yaygın görülen bir sağlık sorunu olarak diş eti kanaması; dişlerin sert fırçalanmasından yanlış diş fırçası kullanımına, hijyen eksikliğinden çeşitli rahatsızlıklara kadar pek çok faktörden kaynaklanabiliyor. Sık aralıklarla meydana gelen veya yoğun bir şekilde gerçekleşen diş eti kanamalarının mutlaka ciddiye alınması ve tedavi için hiç vakit kaybedilmemesi gerekiyor.

Özel Aktıp Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hekimlerinden Dentist Zeynep ERENLER, diş eti kanamasının nedenlerine ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi verdi.

Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması nedir? Dişleri çevreleyen dokuda oluşan kanama, diş eti kanaması adını alır. Bu durum genellikle periodontal hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Hiçbir sebep yokken gerçekleşebileceği gibi; diş taşı temizliği gibi tedaviler tedavisi sırasında, diş fırçalarken veya sert bir gıdayı ısırırken de meydana gelebilir.

• Önerilen İçerik: Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş Eti Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Diş eti kanaması belirtileri nelerdir? Bazen kanamaya; şişlik, morluk, ağrı, kırmızılaşma, hassasiyet, ağız kokusu gibi şikâyetler de eşlik eder. Bazı durumlarda diş eti kanamasıyla beraber; dişlerin sallanmaya başlaması, aralarında boşluklar oluşması, diş boylarının uzaması gibi ciddi sorunlar da gözlemlenir.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş eti kanaması neden olur? Bu durumun arka planındaki sebep dişlerle ilgili bir problem olabileceği gibi farklı bir rahatsızlık da olabilir. Buna göre, en yaygın diş eti kanaması nedenleri şu şekildedir:
1. Gingivitis (Erken evre diş eti hastalığı),
2. Periodontitis (İleri seviye diş eti rahatsızlığı),
3. Aşırı sigara tüketimi,
4. Diş eti iltihabı,
5. Sert bir yiyeceğin veya ağza alınan bir cismin diş etini kesmesi,
6. Dişlerin sert şekilde veya yanlış fırçalanması,
7. Diş ipinin verdiği zararlar,
8. Tercih edilen diş fırçasının dişlerin yapısına uygun olmaması ve bu sebeple diş etlerine zarar vermesi,
9. Diş eti hattında plak birikimi,
10. Hatalı protezler,
11. Trombosit eksikliği,
12. Diyabet,
13. Stres,
14. Lösemi, Willebrand hastalığı ve hemofili (Bu hastalıklar kanın düzgün bir şekilde pıhtılaşmasını engellediği için, ufak bir kesik bile yoğun diş eti kanamasına yol açabilir.),
15. Diş eti dokusunun yaralanması, travmalar,
16. Bol şekerli ve karbonhidratlı besinlerin fazla tüketilmesi,
17. Hormonal değişiklikler (Hamilelik, menopoz, regl, ergenlik vb.),
18. K ve C vitamin yetersizliği.

Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti kanaması nasıl tedavi edilir? Tedavinin ilk basamağı, kanamanın neden kaynaklandığını belirlemektir. Ardından da nedene yönelik diş eti kanaması tedavisi planlanması gerekir.
Bu aşamada en çok başvurulan bazı tedavi yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz:
1. Antibiyotikler,
2. Ağız hijyeni uygulamaları,
3. Lazer periodontal cerrahi,
4. Kemik cerrahisi,
5. Diş taşı temizliği ve kök düzeltme işlemi.

Diş Eti Kanamasına Ne İyi Gelir?

Diş eti kanamasına ne iyi gelir? Ağızdaki iltihaplanma ve bakteriler diş eti kanamasının ana sebebi olduğundan, ağzı dezenfekte etmeye yönelik uygulamalar diş eti kanamasına hızlı çözüm sağlayabilir.
Örneğin; tuzlu su ile gargara yapmak, söz konusu bakterileri azaltmak suretiyle kanamayı durdurabilir.
Bunun için; 1 bardak suya yarım çay kaşığı kadar tuz ekleyip karıştırmanız ve ağzınızı birkaç saniye boyunca bununla çalkalamanız yeterlidir. Daha sonra karışımı yutmadan hemen tükürmeli, bu uygulamayı günde 3-4 defa tekrar etmelisiniz.
Bunun yanı sıra, -düzenli olarak yapılması şartıyla- diş eti kanamasına iyi gelen şeyler arasında şunlardan söz edebiliriz:
1. Oksijenli su (hidrojen peroksit) veya Hindistan cevizi yağı ile ağzı çalkalamak,
2. Diş eti çizgisine soğuk bez veya buz torbası ile soğuk kompres uygulamak,
3. C vitamini bakımından zengin besinler (portakal, kırmızı biber, havuç, tatlı patates, brokoli ve çilek gibi) tüketmek,
4. Yeşil çay içmek (‘Kateşin’ isimli antioksidan bir madde içermesi nedeniyle Bakterilere karşı enflamatuar tepkiyi azaltarak kanamayı hafifletebilir.),
5. Ayrıca K vitamini içeren gıdalara ağırlık vermek (Lahana, ıspanak, marul, hardal, zeytınyağı vs.)

Diş Eti Kanaması Nasıl Önlenir?

Diş eti kanaması nasıl önlenir? Dişlerimizin etrafını saran ve hem ağız sağlığında, hem estetik bir gülüşte önemli rol oynayan diş etlerinin kanamasını engellemek için, şunlara dikkat edilmelidir:
1. Dişlerinizi dairesel hareketlerle, nazikçe fırçalayın.
2. Doğru diş fırçasını kullanmaya özen gösterin. Seçiminiz, yumuşak naylon kıllara sahip fırçalardan yana olsun.
3. Ağzınızda plak birikmemesi için düzenli diş fırçalamayı ihmâl etmeyin. Ağız hijyeninizin yeterli düzeyde olmasına önem verin.
4. Diş ipi kullanırken, diş etinizi kesmemesi için dikkatli olun.
5. Hiçbir şikâyetiniz olmasa bile her 6 ayda bir diş hekiminize görünüp rutin kontrollerinizin yapılmasını sağlayın.
6. Sigara kullanıyorsanız bırakın veya hiç olmazsa en aza indirmek için çaba sarf edin.
7. Karbonhidrat ve şeker tüketimini azaltın, böylece ağzınızdaki plak üretimini dengeleyin.
Diş eti kanaması neden olur? Nasıl tedavi edilir? Artık biliyorsunuz. Fakat bu bilgilerin tıbbî tanı ve size özel hekim tavsiyesi yerine geçemeyeceğini unutmayın. Diş eti kanamasından muzdaripseniz; doğru teşhis ve tedavi için, hemen Ağız ve Diş Sağlığı Doktorları sayfamızı ziyaret edin!

Yayın tarihi: 17.Kasım.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur