Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Diş Beyazlatma Zararlı mı?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Diş Beyazlatma Zararlı mı?

Diş Beyazlatma Zararlı mı?

Diş beyazlatma zararlı mı? Lazerle diş beyazlatma zararlı mı? Diş beyazlatmanın dişlere zararı var mı? Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir? Diş beyazlatma tozu zararlı mı? Diş beyazlatma bandı zararlı mı? Diş beyazlatma işlemi zararlı mı? Diş beyazlatma jeli zararlı mı? Dental sağlığını korumak isteyen herkesin cevabını bilmesi gereken bu sorular; özellikle yanlış beslenme alışkanlıkları, tütün kullanımı ve benzeri nedenlerle dişlerde sararma problemi yaşayanları yakından ilgilendiriyor. Malum olduğu üzere beyaz dişler, hem estetik açıdan hem sağlık bakımından oldukça büyük önem taşıyor. Daha beyaz dişlere sahip olabilmek amacıyla uygulanan diş beyazlatma işlemleri, işlemleri, bilinçsiz yapılırsa çeşitli riskleri beraberinde getiriyor.

Özel Aktıp Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hekimlerinden Diş Hekimi Zeynep ERENLER, diş beyazlatma ile ilgili merak edilenlere açıklık getirdi.

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma işlemi; dişlerin yüzeyinde bulunan gözenekli mine yapısındaki renkli, inorganik ve organik maddelerin diş beyazlatma jelleriyle giderilmesidir.

Başka bir ifadeyle; Diş Beyazlatmadiş beyazlatma; dişler üzerindeki lekelerin çeşitli yöntemler ile yok edilmesi, böylece dişlerin normal rengine kavuşturulmasıdır. Bu sayede dişlerdeki renk değişiklikleri giderilir, dişlere ideal bir görünüm kazandırılır ve estetik hâle gelmesi sağlanır. Bu ise kişiye hem güzel bir gülüş armağan eder, hem toplum içinde çekingenlik ve özgüvensizlik gibi problemlerden kurtarır.

Ev ortamında diş beyazlatma kalemi, diş beyazlatıcı macun gibi yöntemler kullanılmasının yanı sıra diş hekimliğinde restoratif ve estetik maddelerle bu işlem profesyonel olarak yapılır. Zaten ev ortamında denenecek yöntemler dental uygulama kadar etkili ve kalıcı olmayıp, profesyonel diş beyazlatmanın yerini tutmaz.

Ayrıca unutulmamalıdır ki diş beyazlatma herkeste aynı sonucu vermez. Dişin yapısına göre diş renginin ne kadar açılacağı değişiklik gösterir.

Dişler Neden Sararır?

Çocukluk döneminde dişlerin oluşumu sırasında meydana gelmiş yapısal bozukluklar, dişlerde sararmaya yol açabilir. Ayrıca anne karnında veya bebeklik döneminde maruz kalınan antibiyotikler, sigara, çay ve kahve gibi boyayıcı maddelerin sık tüketilmesi, içilen sularda bulunan flor miktarı dişlerin renklenmesine sebebiyet verebilir.

Dişin içerisine nüfuz etmiş olan ve fırçalamayla giderilemeyen lekeler, 'iç renklenme' olarak adlandırılır. Bunlar dişlerin oluşum safhasında ortaya çıkan yapısal bozukluklar, fazla flor alımı, ilaçların yan etkisi gibi nedenlerden kaynaklanır.

Diş yüzeyinde kahve, çay, kola, sigara gibi boyayıcı bazı gıdalardan oluşan renklenmeler ise 'dış renklenme' adını alır. Bu lekelerden diş taşı temizliği sonrasında kurtulmak mümkündür.

Diş Beyazlatma Neden Önemli?

Kişisel bakımına özen gösteren kişiler için dişlerin görünümü çok önemlidir. Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları birtakım sağlık sorunlarına ve psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bu rahatsızlıkların önlenmesi, kişinin konuşma ve gülümseme gibi eylemler sırasında daha özgüvenli olması, estetik görünümün iyileştirilmesi gibi nedenlerle diş beyazlatma son derece büyük öneme sahiptir.

Diş Beyazlatma Zararlı mı? Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir mi?

Eğer diş beyazlatma zararlı mı sorusu hastane / klinik ortamında gerçekleştirilen, medikal / profesyonel uygulamalar için soruluyorsa, bu tıbbi yöntemlerin uzman bir hekim tarafından gerçekleştirildiği takdirde herhangi bir zararı olmadığını söyleyebiliriz.

Fakat dişlerdeki renklenmeyi gidermek için evde kendi kendinize uygulayacağınız yöntemler dişlerinizde istenmeyen etkiler oluşturabilir. O nedenle beyazlatma işlemi için bir diş hekiminden yardım almanız en doğrusudur.

İşleme engel teşkil edecek bir diş veya diş eti hastalığı olmayan herkes beyazlatma işlemi uygulatabilir. İlerlemiş çürükleri yahut diş eti hastalığı olanlar uygulanacak tedaviler sonrasında beyazlatma işlemi uygulatmalıdır. Bunun dışında gebelere, emziren annelere, büyüme ve gelişimini tamamlamamış kişilere diş beyazlatma uygulanması önerilmez.

Evde Diş Beyazlatma Zararlı mı?

Doğal diş beyazlatma vaadiyle satışı yapılan ürünler ve bitkisel olduğu iddia edilen yöntemler dişlerinizin zarar görmesine neden olabilir. Örneğin; Zerdeçal, çilek, Hindistan cevizi, ceviz kabuğu, alüminyum folyo, limon kabuğu gibi farklı beyazlatma uygulamaları denenmektedir. Ancak bu tür maddelerin dişleri beyazlatmaya faydası olmadığı gibi dişlerde geri dönüşümsüz hasarlar oluşturacağı unutulmamalıdır.

Diş Beyazlatma Güvenli mi?

Evet, bu uygulama güvenli bir tedavidir. Yapılan mikroskopik çalışmalar; %10'luk beyazlatma solüsyonunun kullanılmasında hiçbir zarar olmadığını ortaya koymuştur. Diş beyazlatma sebebiyle dişlerde kalıcı hasar ve yapısal değişiklik oluştuğunu gösteren tek bir araştırma dahi yoktur. Dişlerin beyazlatılması için değişik konsantrasyonlarda ilaçlar kullanılabilir fakat bunların ne kadar ve nasıl kullanılacağına mutlaka diş hekimi karar vermelidir.

Diş Beyazlatma Yan Etkileri Nelerdir?

Beyazlatma jelleri dişlerde hassasiyete sebep olur. Bu hassasiyetin derecesi kişiden kişiye farklılaşır. Havaya ve soğuk-sıcak içeceklere karşı oluşan hassasiyet, rahatsızlık verebilir. Ancak sözünü ettiğimiz durum, uygulamanın beklenen ve normal bir yan etkisidir. Hassasiyet 1-2 gün içinde geçer. Eğer geçmiyorsa beyazlatıcı kullanımını kesmek gerekebilir.

Hassasiyet durumunda, hekiminizin uygulayacağı florür ve tavsiye edeceği diş kremleri veya diş macunu bu hissi azaltacaktır. Hassasiyeti hafifletmek için bir diğer seçenek ise, içinde potasyum nitrat barındıran diş macunlarıdır.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Uygulama tekniğine göre diş beyazlatma yöntemleri iki türe ayrılır:

1. Ofis ortamında bir saat gibi kısa bir süre içinde gerçekleştirilen Power Bleaching; ışık ve beyazlatıcı jelden oluşan, diş rengini 3-4 ton açan etkili, güvenilir ve hızlı beyazlatma sistemidir.
2. Evde diş beyazlatma (Home Bleaching) ise; kişinin ağzından alınacak basit bir ölçü doğrultusunda kişiye özgü hazırlanan plastik ağızlıkların içerisine jeller konularak yapılan beyazlatmadır. İstenen beyazlama ortalama 5-7 günde sağlanır. Bu ağızlıkların günde 4-8 saat takılması gerekir. Tabii ki belirttiğimiz süre, jel ve renge bağlı olarak değişebilir.

Beyazlatma uygulamasından alınan sonuç, diş yapısına göre değişir ve 6 ay-2 yıl arası bir süre boyunca sabit kalır.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

İşlem kimi zaman hastanın evde uygulayacağı şekilde, kimi zaman da ise klinik ortamında yapılır. Klinikte uygulanan yönteme Ofis Tipi Diş Beyazlatma adı verilir. Evde hasta tarafından yapılabilen işlem, Ev Tipi Diş Beyazlatma adını alır.

Kullanılan yöntemleri kısaca şöyle sınıflandırabiliriz:

1. Ev Tipi Diş Beyazlatma: Öncelikle ağız içinden ölçü alınır. Kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanıp hastanın belirli zaman aralıklarında bunu uygulaması istenir.
2. Ofis Tipi Diş Beyazlatma: Lazerle diş beyazlatma olarak da bilinir. Diş yüzeylerine beyazlatma jeli sürülüp üzerine ise lazer ya da UV ışınları uygulanmasıyla gerçekleştirilir.
3. Kombine Diş Beyazlatma: Ofis ve ev tipi beyazlatmanın birlikte uygulanması anlamına gelir. Tedavinin ilk aşaması klinik ortamında gerçekleşir. Sonraki adımı ise ev ortamında tamamlanır. Ultraviyole veya lazer ışınları ile etkinleştirilmiş plaklar, ev tipi uygulamayla desteklenerek etkisi daha da artırılır.
4. Tek Diş Beyazlatma: Bu uygulama, kanal tedavisi sonrasında renk değiştirmiş dişlere yapılır. Dişteki dolgu sökülür; ortaya çıkan boşluk, beyazlatma jeli ile tedavi edilir. Sonra o bölge, belli bir süreliğine geçici dolgu ile kapatılır. Seanslar arzu edilen renge ulaşılıncaya kadar 3 gün arayla tekrarlanır.

Diş beyazlatma zararlı mı? Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi? Açıkladık. Siz de bu bilgiler ışığında söz konusu tedavinin güvenilirliğinden emin olduğunuza göre; ihtiyacınız olan profesyonel diş beyazlatma uygulamasını emin ellerde yaptırarak daha sağlıklı dişlere ve ışıltılı bir gülümsemeye kavuşmak için, hemen Özel Aktıp Hastanesi’nin diş hekimlerinden birine randevu alabilirsiniz.

Yayın tarihi: 14.Şubat.2024

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur