Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Baş Ağrısı Neden Olur?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş ağrısı neden olur? Baş ağrısı nasıl geçer? Yaygın baş ağrısı çeşitleri nelerdir? Baş ağrısı ve migren arasındaki fark nedir? Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısı nedenleri nelerdir? Geçmeyen baş ağrısı neden olur? Sürekli baş ağrısı neden olur? Baş ağrısı için hangi bölüme gidilir? Nöroloji branşının ilgi alanına giren bu sorular, toplum geneli tarafından sıklıkla merak ediliyor. Zira baş ağrısı, en yaygın görülen sağlık problemlerinin başında geliyor. Göz sorunlarından sağlıksız beslenmeye, stresli yaşam tarzından çeşitli ilaçlara kadar pek çok sorun, baş ağrısına yol açabiliyor.

Özel Aktıp Hastanesi Nöroloji branşı hekimlerinden Surgeon M.D. Derya Korkut Gedik, baş ağrısının türleri, nedenleri ve çözüm yollarına ilişkin bilgi verdi.

Baş Ağrısı Nedir?

baş ağrısı nedir? Baş ağrısı; kafa bölgesinde zonklama, sıkıştırma, basınç gibi hislere yol açan, aralıklarla seyreden veya süreklilik arz eden, hafif veya şiddetli olabilen bir ağrı tipidir. Bu ağrı başın tümünde, ayrıca alın ve ense bölgelerinde hissedilebileceği gibi, yalnız belli bir noktada da yoğunlaşabilir. Örneğin ataklar hâlinde gelen migren ağrısı, çoğunlukla başın tek tarafında ve şiddetli bir şekilde hissedilir.
Bazı ağrılar 5-10 dk içinde kendi kendine geçebilirken, günler boyu aralıksız devam eden baş ağrıları da vardır. Örneğin gerilim tipi ağrı yaşayan bazı hastalarda bu durum ile karşılaşılır.
Baş bölgesinin ağrıya duyarlı noktaları; toplardamar ve atardamarlar, kafa sinirleri, yüzeysel sinirler, deri, sinüsler, kulak zarı, saç derisi ve boyun kasları etrafındaki yapılardır. Ayrıca dişlerimiz, şah damarı  ve çene eklemi de ağrıya duyarlıdır.

Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş ağrısı neden olur? Geniş bir yelpazede çeşitlilik gösteren baş ağrısı nedenleri şöyle gruplandırılabilir:

Baş Ağrısına Yol Açan Fiziksel Nedenler:

1. Göz problemleri (Örneğin; glokom yani göz tansiyonu, göz yorgunluğu vb.),
2. Aşırı alkol tüketimi,
3. Madde kullanımı,
4. Bazı tanısal işlemlerin veya tedavi prosedürlerinin yan etkisi (Örneğin, spinal anestezi veya lomber ponksiyon sonrası baş ağrısı oluşumu yaygın bir durumdur.),
5. Yanlış veya yetersiz beslenme,
6. Uykusuzluk ya da aşırı uyumak,
7. Açlık,
8. Nikotin kullanmak,
9. Beyin tümörleri, beyin-damar bozuklukları ve buna benzer çeşitli nörolojik hastalıklar,
10. Soğuğa maruz kalma,
11. Akut sinüzit,
12. Çok fazla efor gerektiren egzersizler yapmak,
13. Mineral ya da vitamin eksikliği,
14. Diş çürükleri, diş ağrısı,
15. Kafa veya omurilik travmaları (Kayak veya araba kazası, düşme, kafaya ya da omurilik bölgesine darbe alma vb.),
16. Menenjit,
17. Beyin kanaması (Beyinde anevrizma),
18. Ensefalit,
19. Venöz tromboz (Beyindeki kan pıhtısı),
20. Covid-19,
21. Yüksek tansiyon,
22. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar,
23. Bazı ilaçların yan etkileri (Doğum kontrol hapları gibi),
24. Kafa içi hematom,
25. Dev hücreli arterit,
26. Vertebral ya da karotis diseksiyonlar (Arteriyel yırtıklar),
27. Kulak Burun, Boğaz hastalıkları,
28. Psödotümör serebri,
29. Çene ile ilgili sorunlar,
30. Felç (İnme),
31. Sürekli kafein kullanıyorken, kafeini bir anda kesmek (Yoksunluğa bağlı ağrı),
32. Susuzluk ve buna bağlı dehidrasyon oluşumu,
33. Hormonal değişiklikler (Menopoz, hamilelik, adet gibi.),
34. Bazı yiyecek-içecekler (Özellikle migren ağrıları şu tür gıdalarla tetiklenebilir: Çikolata, kırmızı şarap, çerez, eski peynir, karaciğer, incir, soğan, yoğurt, salamura veya tütsülenmiş et/balık, kafeinli ürünler.)

Baş Ağrısına Neden Olan Çevresel Faktörler:

1. Aşırı gürültü,
2. Yoğun ışık; özellikle fluoresan, parlak, titreşen yapay ışıklar, parlak gün ışığı,
3. Ağır kokulara maruz kalmak (Parfüm, ev kimyasalları, sigara vs.),
4. Yorucu çalışma temposu, vardiyalı çalışma düzeni,
5. Basınç, mevsim, hava değişiklikleri.

Baş Ağrısına Sebep Olan Psikolojik Durumlar:

1. Aşırı stres,
2. Yoğun kaygı ve endişe,
3. Panik atak veya panik bozukluğu,
4. Mental yorgunluk,
5. Depresyon,
6. Çeşitli ruhsal bozukluklar.

Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

Baş ağrısı çeşitleri nelerdir? Birincil ve ikincil olmak üzere 2 ana kategoride gruplandırılan baş ağrısı türleri içerisinde en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

• Birincil (Fonksiyonel) Baş Ağrıları:

Bunlar; genellikle fiziksel veya çevresel faktörlerin yol açtığı, altında başka bir rahatsızlık yatmayan ağrılardır. Küme ve gerilim tipi baş ağrıları, nevraljik baş ağrısı ve migren, bu grupta yer alır.

• İkincil Baş Ağrıları:

Bu gruptaki ağrılar ise bir hastalığın semptomu olarak ortaya çıkar. Beyin kanaması varlığı, sinüs problemleri, ilaçların yan etkisi gibi durumlardan kaynaklanan baş ağrılarını ve spinal baş ağrısını buna örnek gösterebiliriz.

Baş Ağrısına Hangi Belirtiler Eşlik Eder?

baş ağrısı belirtileri nelerdir? Baş bölgesinde ortaya çıkan ağrı ve zonklama hissiyle beraber şu tarz şikâyetlere de rastlanabilir:
1. Mide bulantısı ve kusma,
2. Şakaklarda veya alın bölgesinde basınç, kafada doluluk hissi,
3. Omuz ve boyun kasları ile kafa derisinde hassasiyet,
4. Ağrı öncesi ‘zik-zak çizgiler, yanıp-sönen ışıklar gibi görsel belirtilerin başlaması,
5. Ağrının fiziksel aktiviteyle şiddetlenmesi, ense veya alın bölgesine yayılması,
6. Ses veya ışığa karşı hassasiyet (Bu, özellikle migren hastalarında çok şiddetlidir.),
7. Sık esneme,
8. Baş dönmesi,
9. Yüzde kızarma veya solukluk,
10. Boyun tutulması,
11. Ruh hâli değişiklikleri (Huzursuzluk, karamsarlık vb.),
12. Konuşmaları anlamakta zorluk veya kafa karışıklığı,
13. Vücudun bir tarafında güçsüzlük, uyuşma, karıncalanma,
14. Yürümede dengesizlik,
15. Bayılma,
16. Konuşma bozukluğu,
17. Boyunda sertlik,
18. Uykuya dalmada veya uykuyu sürdürmede güçlük,
19. Burun akıntısı veya burunda tıkanıklık,
20. Gözlerde ağrı, sulanma, göz kapağında düşüklük ve gözbebeklerinin küçülmesi,
21. Bulanık veya çift görme,
22. Yüksek ateş (39 derecenin üzerinde)

Baş Ağrısı Tipi Nasıl Teşhis Edilir?

Baş ağrısı tipleri nelerdir? Bartın Nöroloji doktorları baş ağrısı tanısı için önce hastanın öyküsünü dinler; ağrının ne zamandan beri devam ettiği, hangi faktörlerle tetiklendiği, süresi, sıklığı ve şiddeti gibi konuları açıklığa kavuşturmaya çalışır.
Bunun yanı sıra; detaylı muayene, gerekiyorsa laboratuvar testleri, MR ve BT gibi radyoloji yöntemleri de baş ağrısı tipinin belirlenmesinde önemli bir yer tutar.

Baş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Baş ağrısı nasıl tedavi edilir? Arka plandaki sebebin ne olduğuna göre baş ağrısı tedavisi değişiklik gösterir. Örneğin; ağrı nörolojik bir hastalık, tansiyon sorunu, çene problemi, KBB veya göz rahatsızlığı yüzünden meydana geliyorsa, bu durumun ilaç veya ameliyat ile tedavisi gerekebilir. omurilik veya kafa travması, kafa içi hematom, beyin kanaması gibi durumlarda da acil olarak cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur.
Eğer baş ağrısına kişinin kullandığı bir ilaç sebebiyet veriyorsa doz değişikliği yapmak veya farklı bir ilaç reçete etmek gerekli olabilir.
Ayrıca; ağrıyı tetikleyen gıdalar veya çevresel koşullar mevcutsa bunlardan uzak durmaya yönelik önlemlerin alınması, stresle başa çıkma ve kaygıyı azaltma yöntemleri de, baş ağrısının tedavisi noktasında önemli bir yere sahiptir.

Bu bilgilerin ardından, en sık kullanılan baş ağrısı tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
1. İlaçlar: ağrı kesiciler, antidepresanlar…
2. Psikolojik Tedaviler: Gevşeme teknikleri, stres yönetimi, bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapiler vb.
3. Medikal Tedaviler: Saf oksijen uygulaması

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

baş ağrısı nasıl geçer? Fiziksel veya psikolojik bir sorundan kaynaklı baş ağrısının kesin çözümü için ilgili rahatsızlığın ortadan kaldırılması gerekir. Ancak şu uygulamalar, geçici olarak baş ağrısını dindirmeye yardımcı olabilir:
1. Karanlık ve sessiz bir odada istirahat etmek,
2. Nane yağı veya lavanta yağı koklamak,
3. Ilık duş almak,
4. Zencefil, zerdeçal veya papatya çayı içmek (Bu bitki çaylarının yatıştırıcı özelliği olduğundan dolayı, baş ağrısına iyi gelen şeyler arasında yer alır.),
5. Uyumak,
6. Buhar solumak,
7. Baş bölgesine hafif masaj yapmak 
8. Su tüketmek

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

baş ağrısına ne iyi gelir? Şakakları ve boyun bölgesini hafif hafif ovalamak, kasların rahatlamasını sağlayıp baş ağrısını geçirebilir.
Magnezyum takviyesi veya B vitamini kompleksi almak da baş ağrısından kurtulmaya yardımcı olabilir. Fakat bunlar, asla doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır.

Baş Ağrısı Nasıl Önlenir?

baş ağrısı nasıl önlenir? Baş ağrısının engellenmesi noktasında; vücudu susuz bırakmak, stres, uzun süreli açlık gibi durumlardan, yoğun ışık ve gürültüden, çene eklemini yoracak kadar uzun veya sert çiğneme hareketinden kaçınmak son derece önemlidir.
Aynı zamanda; çok sıkı topuz veya at kuyruğu yapıyorsanız, bu gibi uygulamalar kafanızı baskılayarak baş ağrısına yol açabileceği için bunlardan uzak durmanızda yarar vardır. Keskin kokular, gıda intoleransına yol açan yiyecekler, aşırı alkol tüketimi, uykusuzluk, histamin içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi de baş ağrısına neden olabileceği için, bunlara karşı dikkatli olmanız önerilir.
Ayrıca göz yorgunluğundan korunmak için gözleri belli aralıklarla dinlendirmek, bilgisayar veya telefon konumunu doğru ayarlamak, gerekiyorsa ekran filtresi ya da gözlük kullanmak tavsiye edilir.
Baş ağrısı neden olur? Baş ağrısı tipleri nelerdir? Baş ağrısı nasıl geçer? Baş ağrısına ne iyi gelir? Gibi sorulara cevap verdiğimiz bu içerik genel bilgilendirme niteliği taşımakta olup, yaşadığınız ağrının nedenine yönelik doğru tanı ve etkin tedavi için, Nöroloji uzmanlarımızdan birine başvurmanız gerektiğini unutmayın!

Yayın tarihi: 22.Kasım.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur