Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Anogenital Siğil Nedir?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Anogenital Siğil Nedir?

Anogenital Siğil Nedir?

Anogenital siğil nedir? Anogenital veneryal siğiller nedir? Anogenital veneryal siğiller neden olur? Anogenital siğiller, anüs ve genital bölgede oluşan siğilleri kapsar. İnsan papilloma virusu (HPV veya İPV) genital lezyonlara yol açabileceği gibi genital organların dışında yerleşimlerde de infeksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. Bu, Human papilloma virusunun neden olduğu, cinsel geçişli viral enfeksiyon çeşididir. Çoğunlukla önceden enfekte olmuş partner ile korunmasız cinsel ilişkiden sonra ortaya çıkar. Genital siğillerin toplum genelinde görülme olasılığı % 1-2 civarıdır. Genital siğiller en sık olarak aktif cinsel dönemlerden biri olan 18-25 yaş aralığında gözlenir. Genital bölgenin dış kısmında yerleşme eğilimi göstermekte olan HPV tipleri 'dermotropik' yani cilt yönelimli karakterde virüslerdir. Genital bölgede infeksiyon meydana getiren tipler ise 'mukozotropik özellik' gösterir.

Özel Aktıp Hastanesi Cildiye branşı hekimlerinden Uzm. Dr. Anıl MAKARA'nın hazırladığı içerikte, dermatolojik bir sorun olan Anogenital siğiller ilgili bilmeniz gerekenleri bulacaksınız.

Anogenital Siğil Hangi Bölgelerde Görülür?

Bu siğiller erkekler penis, skrotum, pubis, anal bölgenin etrafında ortaya çıkabilir. Bazı siğiller deriden kabarık parmaksı uzantılar gösterir, bazıları ise düz olabilir.

Kadınlar da yine aynı renk ve yapılarda izlenebilen HPV enfeksiyonları, dış genital bölgeleri etkileyebildikleri gibi mukozal alanları(pembe kısımları), ayrıca rahim ağzını etkileme riski de vardır.

Anogenital Siğiller Nasıl Bulaşır?

Anogenital siğil tiplerinin hasar görmüş deri alanlarına bulaşması ve daha kolay yayılması daha hızlı gerçekleşebilir. Genital ve anal bölgelerde sıcak ve terlemeye bağlı pişikler mevcutsa, bu bölgelerde egzamanız varsa yahut bu bölgeler jilet/tüy dökücü ve benzeri kesici ya da tahriş edici ürünlere maruz kalmışsa siğil bulaşması daha kolaylaşmış demektir.

Temas ettiğiniz siğil üzerinde koparılmış, oynanmış, jilet hasarına maruz bırakılmış bir yer var ise bulaşma ihtimâli yükselir.

Anogenital Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?

Genital siğil kaptığınızı düşünüyorsanız öncelikli olarak jilet ve o bölgeyi tıraş etmeyi kesmeniz mevcut siğilinizin bölgeye dağılmasını engelleyecektir. Fakat en kısa sürede bir Deri ve Zührevi hastalıklar uzmanına muayene olarak tanınızı doğrulatmanız gerekmektedir.

Genital siğil teşhisiniz doğrulandıktan sonra en kısa sürede durumu partnerinize bildirip onların da doktor ile görüşmesini sağlamalısınız. Zira bu hastalıkta eş zamanlı tedaviler yeni bulaşmalardan korunmanız için önemlidir. Sizde veya partnerinizde görünür siğil bulguları mevcut iken temastan mutlaka kaçınınız.

Eğer genital bölgede saptanmış genital siğiliniz var ise farklı bulaşıcı hastalıkların da bulunma riski daha yüksek demektir. Bu sebeple genital siğil tespit edilen hastalarda muhakkak diğer bulaşıcı hastalıklar yönünden taranması lâzımdır.

Anogenital siğillerin tedavisi için kullanılan temel yöntemler ise şunlardır:

1. Ablatif Lazerler:

Siğillerin tedavisinde yararlanılan son teknoloji cihazlardır. İşlem esnasında elektronik olarak güç ayarı yapılabildiğinden dolayı derinlik ayarı kolaylıkla ayarlanabilir. İşlem genişliğini 1 mm’den 15 mm’ye kadar ayarlamak mümkündür.

Bu nedenle gerek büyük siğillerin gerekse küçük siğillerin temizlenmesinde son derece kontrollü ve güvenilir bir yöntemdir. Uygulama sırasında siğillerin temizlendiği görülebilir ve işlem bölgeleri hemen kabuk bağlar. İşlemin ardından herhangi bir ağrı, sızı hissi meydana getirmez.

2. Kriyoterapi(Soğuk Tedavisi):

Azot tedavisi)(Soğuk yakma): Bu, elektrokotere nazaran doku tahribatının daha az olduğu bir yöntemdir. Ancak bu yöntem sırasında siğiller körleme olarak yakılır. Sonrasında kan ve su toplamaları genelde izlenir, bir hafta sonra su toplamaları patlayıp kabuklu yaralar oluşturur.

İşlem sonrası 3 gün işlem alanlarında ağrı hissedilebilir. İşlemin sonuçlarını en erken 15 gün sonra görmek mümkündür. Bazı siğil tipleri maalesef kriyoterapiye dirençlidir.

3. Radyofrekans veya Elektrokoter Koterizasyon:

Elektirikli başlıkları bulunan, siğilli alanı yakmak suretiyle tahrip etmeyi ve HPV’li alanı yara iyileşmesi ile yok etmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Ne var ki bu uygulamanın yapıldığı hastalarda sonrası iyileşme süresi uzundur, tahribat derinliği ise tamamıyla uygulayıcının eline bağlıdır.

Başlıkları genellikle büyük olduğundan küçük siğilleri yakmak amacıyla kullanılması geniş doku tahribatı meydana getirecektir. Kalp pili bulunan, herhangi bir metal teması olan veya üzerinde metal protez taşıyan hastalarda uygulanması tavsiye edilmez.

4. İlaçlar:

Siğil tedavilerinde evde kullanılabilecek ojeler ve solüsyonlar HPV virüsünü ve bulaşmış dokuyu tahrip ederek iyileşme sağlamayı hedefleyen ilaçlardır.

Bunlar başlıca asitli solusyonlar ve keratolitik ajanlardır. Fakat genital bölge tahribatı fazla olacağından dolayı genital bölge siğillerin de tercih edilmez. Bazı kremler sürülen bölgedeki bağışıklığı HPV virüsüne karşı uyarır. Fakat ilk tedavi olarak tercih edilen kişilerde tedavi başarısı düşüktür. Genellikle yakıcı işlemlere başlanmış fakat ısrarlı tekrarlamalar ile seyreden hastalarda nüksleri engellemek amacıyla tercih edilir.

Yayın tarihi: 15.Ocak.2024

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur